Antwoorden op kamervragen over geschil tussen bedrijf Valéro en de Arubaanse overheid

Antwoorden van staatssecretaris Bijleveld op kamervragen van de commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zakenvragen over het geschil tussen het bedrijf Valéro en de Arubaanse overheid en mogelijke bemiddeling door het Nederlands Arbitrage Instituut. (Ingediend op 15 maart 2007)

Vraag 1
Is het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) bevoegd om een dergelijk geschil te beslechten en zo ja is de uitspraak van het NAI juridisch bindend?

Antwoord
Het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) stelt zich ten doel om arbitrage te bevorderen als middel voor beslechting van geschillen. Als onafhankelijke stichting biedt het NAI het bedrijfsleven een arbitrageprocedure. In een zakelijke overeenkomst kunnen partijen overeenkomen dat geschillen, welke mochten ontstaan naar aanleiding van de overeenkomst, zullen worden beslecht overeenkomstig het Arbitrage Reglement van het NAI. Na het ontstaan van een geschil kunnen partijen, die nog geen arbitrage overeengekomen zijn, alsnog NAI arbitrage overeenkomen. Het geschil wordt beslecht door de arbiters (het scheidsgerecht) en niet door het NAI. Een uitspraak van het scheidsgerecht is voor beide partijen bindend, tenzij het arbitraal vonnis wordt vernietigd door een bevoegde autoriteit van het land waar dat vonnis is gewezen.

In het belang van de onpartijdigheid en vertrouwelijkheid verschaft het NAI aan derden geen informatie over aanhangige of aanhangig geweest zijnde arbitrages.


Vraag 2
Heeft de beslissing van Aruba inzake het opgelegde belastingregime gevolgen voor het fiscale regime dat Saba, Sint Eustatius en Bonaire momenteel hanteren? Zo ja, welke gevolgen zijn dit?

Antwoord
Het land Aruba en het land Nederlandse Antillen zijn autonoom wat betreft hun fiscale aangelegenheden. In juridische zin hebben (veranderingen in) fiscale regelingen op Aruba mitsdien geen invloed op fiscale aangelegenheden in een ander land, zoals het Land Nederlandse Antillen, waar de eilandgebieden Bonaire, Saba en St. Eustatius onderdeel van uitmaken.


Vraag 3
Wat zijn de gevolgen voor het nieuwe fiscale regime op Aruba indien de drie genoemde eilanden een bijzondere gemeente van Nederland worden?

Antwoord
Aangezien het land Aruba, zoals hiervoor opgemerkt, op fiscaal gebied autonoom is, zal de nieuwe status van Bonaire, Saba en St. Eustatius als openbaar lichaam binnen het Nederlandse staatsbestel geen invloed hebben op de fiscale regelingen zoals die gelden op Aruba.


Vraag 4
Welke gevolgen heeft het door Aruba aan Valéro opgelegde belastingregime voor andere bedrijven in de zogenaamde economische vrijhandelszones op de drie eilanden?

Antwoord
Aangezien het land Nederlandse Antillen, waar de eilandgebieden Bonaire, Saba en St. Eustatius onderdeel van uitmaken, autonoom is op het gebied van haar fiscale regelingen, heeft het fiscale regime op Aruba geen invloed op de fiscale regelingen die gelden voor de vrijhandelszones op de eilanden van het Land Nederlandse Antillen. Het zou mogelijk wel in economische zin van invloed kunnen zijn op de concurrentiepositie van Aruba ten opzichte van de Nederlandse Antillen.