Antwoorden op kamervragen over het ontslag van de burgemeester van Raalte
Antwoord op vragen van het lid Van Raak (SP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het ontslag van de burgemeester van Raalte. (Ingezonden 6 maart 2007)
Vraag 1
Kent u de motie van de gemeenteraad van Raalte waarin u gevraagd wordt de procedure tot het ontslag van de burgemeester af te ronden? 1)
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Kunt u verklaren waarom uw reactie op het advies van de Commissaris der Koningin van de provincie Overijssel zo lang op zich laat wachten?
Antwoord
In Raalte was er sprake van een verstoorde verhouding tussen de burgemeester en de gemeenteraad. Het Rechtspositiebesluit burgemeesters geeft in artikel 44, eerste lid, voor een dergelijke situatie twee wegen aan om de relatie te kunnen beëindigen:
De burgemeester kan op eigen aanvraag worden ontslagen of aan de burgemeester wordt door de Kroon ontslag verleend met als mogelijke gronden: óf een aanbeveling van de gemeenteraad tot ontslag wegens een verstoorde verhouding óf op ‘andere gronden’, indien naar het oordeel van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de reden van het ontslag is gelegen in een verstoorde verhouding tussen de burgemeester en de raad.
Indien aan de burgemeester anders dan op eigen aanvraag ontslag moet worden verleend, dienen ook de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) in acht genomen te worden. Deze bepalingen waarborgen de zorgvuldige voorbereiding van een besluit. In het bijzonder relevant in dit verband is artikel 4:8 Awb, dat een hoorplicht bevat van een belanghebbende die een voorgenomen beschikking niet heeft aangevraagd en daartegen naar verwachting bezwaren zal hebben. Uitvoering van deze procedure kost de nodige tijd.
Het is bovendien niet ongebruikelijk dat de minister in dit soort kwesties eerst een gesprek voert met de betrokken burgemeester en vervolgens de formele hoorprocedure in gang zet, in het kader waarvan de burgemeester opnieuw, maar dan formeel, wordt gehoord. Een juridische noodzaak tot een dergelijke aanpak bestaat er niet. Uit een oogpunt van zorgvuldigheid is de tussenstap wel een extra blijk van zorgvuldigheid jegens de burgemeester.
Vraag 3
Bent u bereid om de gemeente Raalte te compenseren voor de kosten van het dubbele salaris dat dit uitstel heeft veroorzaakt?
Antwoord
Ik realiseer mij dat de gemeente Raalte in de afgelopen maanden extra kosten heeft moeten maken in verband met de salarissen van zowel burgemeester als van de waarnemend burgemeester. Ik merk hierover in het algemeen op dat het vaker voorkomt dat er een waarnemend burgemeester wordt aangesteld voor de tijdelijke vervanging van een zittende burgemeester, bijvoorbeeld ingeval van ziekte.
Deze kosten komen steeds ten laste van de gemeente.
Vraag 4
Wanneer zult u deze motie uitvoeren?
Antwoord
Afronding van de procedure heeft inmiddels plaatsgevonden door het formele ontslag van de burgemeester met ingang van 1 april a.s.