Consumentenplatform: Biobrandstoffen alleen als het écht groen is
Het Consumentenplatform vindt certificering van biobrandstoffen noodzakelijk. 'Als iets biobrandstof of groen heet moet het ook echt beter voor het milieu zijn'. Het Consumentenplatform van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft onlangs gesproken over het thema 'voedsel versus (bio)energie, een dilemma?' Een actueel onderwerp gezien de recente afspraken in Europees verband over de vermindering van CO2 uitstoot met 20% en de bijdrage die duurzame energie daaraan kan leveren. Aangezien voedsel en bio-energie vaak dezelfde grondstoffen gebruiken, kan er een spanning tussen voedsel en energie ontstaan.
Voorafgaand aan de bijeenkomst van het platform is een enquête gehouden onder consumenten en zijn drie paneldiscussie georganiseerd. 60% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat biobrandstoffen als alternatief voor fossiele brandstoffen worden ingezet, 27% twijfelt gelet op de mogelijke nadelen.
Voor de productie van bio-energie vindt de overgrote meerderheid van de ondervraagden het onacceptabel om tropisch regenwoud te kappen. Heeft het gebruik van bio-energie echter nadelige gevolgen de natuur in Nederland, dan wordt dat weer belangrijker gevonden dan natuurbehoud elders in de wereld zoals het kappen van het regenwoud.
Acceptabel achten zij dat zijzelf wat meer voor basisvoedingsmiddelen en schone energie/brandstoffen moeten gaan betalen.
Uit de paneldiscussies blijkt dat consumenten zich zorgen maken over klimaatverandering. Ook doet de hoeveelheid ruimte die de teelt van energiegewassen ten behoeve van biomassa inneemt consumenten schrikken. Het blijkt echter geen argument om tegen biobrandstoffen te zijn. Ook blijkt dat consumenten zelf slechts in beperkte mate bereid zijn om hun eigen gedrag aan te passen. Zij willen er nog wel over denken om minder vlees te eten of hun auto iets vaker te laten staan.
Naar aanleiding van de resultaten van de enquête en de paneldiscussies heeft het Consumentenplatform een aantal aanbevelingen gedaan. Alles afwegend acht het platform een gecontroleerde ontwikkeling van bio-energie acceptabel. Het Consumentenplatform vindt daarbij certificering van biobrandstoffen noodzakelijk. 'Als iets biobrandstof of groen heet moet het ook echt beter voor het milieu zijn.' Positief aan bio-energie kunnen de kansen voor ontwikkelingslanden zijn. De ontwikkelingslanden hebben iets wat de westerse wereld nodig heeft. Misschien kunnen de papavervelden in Afghanistan worden vervangen door koolzaad en/of maïsvelden.
Verder pleit het platform voor investeringen in onderzoek en innovatie naar bio-energie in Europees verband.
Het LNV Consumentenplatform ging ook uitvoerig in op energiebesparing in het algemeen. Niet alleen consumenten moeten op hun gedag aangesproken worden, maar ook bedrijven/industrie/transport en de overheid. Zij dienen het goede voorbeeld te geven. Nederland zou hier een voorbeeld aan Denemarken kunnen nemen, waar het energiegebruik nauwelijks nog stijgt. Dit komt door een streng beleid voor de industrie. 'Het moet normaal gevonden worden om aan energiebesparing te doen. Maak er dus echt een nationaal beleid van; het gaat tenslotte iedereen aan', is het advies van het Consumentenplatform.
Volgens het Consumentenplatform is het belangrijk dat consumenten het gevoel krijgen dat alle kleine beetjes helpen, dat hun bijdrage een rol speelt. De overheid zou bijvoorbeeld goed gedrag kunnen belonen en meer aan flankerend beleid kunnen doen.
De aanbevelingen van het LNV Consumentenplatform zijn input voor de ontwikkeling van duurzaam energiebeleid in Nederland (energietransitie). En specifiek voor de inzet van biomassa voor bio-energie, chemie en materialen, de 'bio-based economy', waarin LNV een trekkersrol heeft.
Bio-energie is de productie van elektriciteit, warmte en transportbrandstoffen uit biomassa. Biomassa is een verzamelbegrip voor alle grondstoffen van plantaardige en dierlijke herkomst, een alternatief voor fossiele grondstoffen zoals olie.