Antwoorden op kamervragen over hulp voor PVV-stemmers in Amsterdam
Antwoorden op kamervragen van de leden Brinkman en Agema (beiden PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over hulp voor PVV-stemmers in Amsterdam. (Ingezonden 13 maart 2007)
1
Heeft u kennisgenomen van het artikel 1) “PVV-stemmer krijgt hulp”? Kent u dit project? Wat is uw oordeel hierover?
Antwoord
Ja. Van een project is echter nog geen sprake. Met het Stadsdeel Amsterdam Noord worden door het Platform Amsterdam Samen oriënterende gesprekken aangegaan om te bezien of het zinvol is activiteiten te ontplooien gericht op sociale cohesie. Het bevorderen van sociale cohesie beoordeel ik uiteraard als positief.
2
Hoeveel kosten zijn met dit project gemoeid?
Antwoord
Aangezien er nog geen project is, zijn kosten nog niet aan de orde.
3
Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat de gemeente Amsterdam een project met overheidsgeld wil opzetten in een wijk waar de Partij voor de Vrijheid relatief de meeste stemmen heeft gekregen? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen? Zo neen, waarom niet?
Antwoord
De initiatieven komen voort uit het Platform Amsterdam Samen dat zich richt op de verbetering van de sociale samenhang in de stad. Het Platform beoogt mensen te verbinden met de stad en met elkaar, Amsterdam weerbaar te maken tegen polarisatie en wil radicalisering tegengaan. Het Platform organiseert daartoe velerlei activiteiten.
Met het stadsdeel Amsterdam Noord worden door het Platform gesprekken aangegaan over mogelijke activiteiten gericht op ontevreden Amsterdammers. Voor de keuze van dit stadsdeel was een leefbaarheidsonderzoek (Wonen Amsterdam, 2005) doorslaggevend. Uit dit onderzoek is gebleken dat relatief veel inwoners van Noord ontevreden zijn over hun wijk. De gemeente betreurt dat het beeld is ontstaan dat de activiteiten inwoners tot ander stemgedrag zou willen bewegen. Men wil dat beeld dan ook wegnemen.
4
Deelt u de mening dat de gemeente Amsterdam op deze wijze met overheidsgeld partijpolitiek bedrijft en dat dit onacceptabel is? Zo neen, waarom niet?
Antwoord
Zoals bij het vorige antwoord is aangegeven, hebben de initiatieven niet tot doel het stemgedrag van inwoners te beïnvloeden. De activiteiten richten zich op wijken waar mensen ontevreden zijn en wil daar verbetering in aanbrengen. Van het bedrijven van partijpolitiek is geen sprake.
5
Is het waar dat dit project is gestart naar aanleiding van het actieplan “Wij Amsterdammers”, dat is bedoeld om terrorisme, radicalisering en polarisatie tegen te gaan? Deelt u de mening dat het kwalijk is dat de gemeente Amsterdam hiermee de suggestie wekt dat PVV-stemmers vaker terrorist, geradicaliseerd of polariserend zijn? Zo neen, kunt u de relatie tussen het actieplan en de specifieke keuze voor de pilot in Amsterdam-Noord (relatief veel PVV-stemmers) uitleggen?
Antwoord
In 2004 heeft het gemeentebestuur de eerste versie van het actieplan “Wij Amsterdammers” vastgesteld. De hoofddoelstellingen van dit plan waren het bestrijden van terrorisme, radicalisering en polarisatie. In 2006 is een tweede versie van dit actieplan verschenen, waarin meer nadruk ligt op de aanpak van achterliggende oorzaken van radicalisering en polarisatie en waarbij activiteiten zich richten op sociale cohesie. Ik deel niet de mening dat de gemeente Amsterdam met de initiatieven ten aanzien van Amsterdam Noord de suggestie wekt dat PVV-stemmers vaker terrorist, geradicaliseerd of polariserend zijn.
1) Amsterdams Stadsblad editie 6 nummer 10, gedateeerd 7 maart 2007, voor de stadsdelen Oost, Watergraafsmeer, Zeeburg en IJburg