Antwoorden op kamervragen over schulden bij politieagenten en mogelijke gevoeligheid voor omkoping daardoor als gevolg van privé-schulden van agenten

Antwoorden op kamervragen van het lid Van Oudenallen (Groep Van Oudenallen) over schulden bij politieagenten en mogelijke gevoeligheid voor omkoping daardoor als gevolg van privé-schulden van agenten.

1. Vraag
Bent u bekend met de problemen die de woordvoerder van de Politiebond onlangs naar voren bracht inzake de gevolgen van privé-schulden van politieagenten?1)

1. Antwoord
Ik ben bekend met het interview met een woordvoerder van één van de politiebonden[1]

2. Vraag
Welk percentage politieagenten binnen de korpsen heeft privé-schulden boven 2000 euro, bij hoeveel van hen is beslag gelegd op het salaris als schulden die niet gelijk zichtbaar zijn?

3. Vraag
Is dit percentage gestegen ten opzichte van het verleden? Zo ja, waaruit blijkt dit en wat zou de oorzaak hiervan kunnen zijn?

2 en 3 Antwoord
Eind 2006 hebben de korpsen zelf een inventarisatie gehouden naar aanleiding van signalen uit de organisatie over loonbeslagen en schuldhulpverlening.

Op grond van de reacties van de helft van het aantal politiekorpsen geeft deze inventarisatie het beeld dat bij minder dan 1 procent van het politiepersoneel een loonbeslag is gelegd. Uit de inventarisatie is tevens naar voren gekomen, dat de korpsen de indruk hebben dat er de laatste jaren een toename in het aantal loonbeslagen heeft plaatsgevonden.

4. Vraag
Bestaat het risico dat politieagenten met privé-schulden gevoelig worden voor omkoping? Zo neen, waarom niet?

5. Vraag
Bent u het eens met de suggestie om een onderzoek te doen naar politieagenten met schulden, al dan niet met beslaglegging op hun salaris en naar de posten die deze agenten innemen? Zo neen, waarom niet?

4 en 5 Antwoord
De korpsen hebben de landelijke beroepscode en de handleiding sanctioneren integriteitschendingen ontwikkeld om integer handelen van personeel, binnen en buiten diensttijd, meer tot een organisatie kwestie te maken.

Schulden kunnen een verhoogd integriteitrisico met zich mee brengen. De uitkomsten van de inventarisatie geeft daarom aanleiding diepgaander onderzoek te doen naar de oorzaken van het ontstaan van schulden bij politieagenten zodanig dat, indien noodzakelijk, het integriteitbeleid ook daarop kan worden gericht.

6. Vraag
Zijn er over 2005 en/of 2006 gevallen bekend van politieagenten met schulden die betrapt zijn op omkoping?

6. Antwoord
Sinds 2004 worden integriteitonderzoeken geregistreerd ten behoeve van landelijk inzicht in de activiteiten van de Bureaus Interne Onderzoeken (BIO). Een deel van deze onderzoeken houdt verband met omkopingszaken. In 2005 zijn 6 omkopingszaken door de BIO’s behandeld. Hoeveel van deze zaken verband houden met schulden van de betreffende politieagent is niet bekend.

7. Vraag
Deelt u de mening dat als nu blijkt al dan niet uit nieuw onderzoek dat politieagenten op gevoelige posten met schulden kampen, (al dan niet met beslaglegging op hun salaris), deze tijdelijk van die posten afgehaald dienen te worden? Gebeurt dit al in de praktijk? Zo neen, waarom niet?

7. Antwoord
Om integriteitschendingen en omkoping te voorkomen, wordt ook een actief integriteitbeleid gevoerd. Naast loonbeslagen wordt er door korpsen ook gelet op signalen die (in)direct kunnen duiden op financiële problemen. Hierbij gaat het om verzoeken om uitkeringen uit sociale fondsen, uitbreiding van uren, onregelmatige diensten, voorschotten, leningen en minder functioneren.

Bij het vervullen van specifieke functies wordt al speciale aandacht gegeven aan de persoonlijke situatie van de politieagent. Onderdeel hiervan is een onderzoek naar zijn of haar financiële situatie.

1) Interview met een woordvoerder van de Politiebond, Radio 1, vrijdag 17 november 2006