Catalogus Groenblauwe diensten goedgekeurd door Europese Commissie
De Europese Commissie heeft de Catalogus Groenblauwe diensten goedgekeurd. In deze Catalogus staan de maximumprijzen die betaald mogen worden voor werkzaamheden van boeren op het gebied van ontwikkeling en beheer van natuur, landschap, water en toegankelijkheid. Overheden hoeven met de projecten die in de Catalogus staan niet langer meer naar Brussel voor de Staatssteuntoets. De Catalogus is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen de provincies Noord-Brabant en Utrecht namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
‘Groenblauwe diensten’ is een verzamelnaam voor werk aan landschap, natuur, water en toegankelijkheid van het platteland. Het gaat bijvoorbeeld om weidevogelbeheer, wandelpaden, bloeiende randen langs akkers, slootkantbeheer, onderhoud aan heggen en singels.
Boeren willen graag meewerken aan dit soort natuur en landschapsprojecten. De kosten kunnen nu op basis van deze Catalogus (met maximum prijzen) worden vergoed.
In verschillende gebieden is men enkele jaren geleden enthousiast gestart met groenblauwe diensten. Eén van de obstakels is de vraag of de betaling voor de dienst staatssteun is. Dit leidde tot vele vragen aan de Europese Commissie, die alle projecten één voor één moet analyseren.
De Europese Commissie daagde Nederland uit om een gemeenschappelijke werkwijze hiervoor te ontwikkelen. De provincies Noord-Brabant en Utrecht hebben namens het IPO en samen met LNV de Catalogus samengesteld en met de Europese Commissie overlegd. Die heeft nu goedkeuring gegeven aan de projecten en de vergoeding van dit soort werkzaamheden.
Het resultaat is een handboek dat is samengesteld uit onder andere bestaande regelingen zoals Programma Beheer, project Midden Delfland. In het handboek staan geen pakketten, maar honderden maatregelen, prijzen voor werkzaamheden en opbrengstderving. Hiermee kan een overheid zelf een pakket samenstellen en de prijs bepalen, mits die onder het maximum blijft, zoals die in de Catalogus staat vermeld.
De Catalogus Groenblauwe diensten wordt dit jaar omgezet naar een interactief systeem, waarbij de initiatiefnemer via het internet de dienst kan samenstellen en plaats en omvang van de dienst digitaal op kaart kan intekenen. Daarmee kan in één handeling een contract worden afgesloten.
Uiterlijk 21 maart wordt de aangepaste (en geldige) versie gepubliceerd op diverse websites (o.a. LNV, IPO).