Israelische Rekenkamer zeer kritisch over voeren en nasleep van `Gazaoorlog' 2014
in Israel, Uncategorized / by Hanna Luden / on 01/03/2017 at 23:51 / Tags: Gaza, Hamas, Knesset, raketten
Na maanden van geruchten en lekken, werd gisteren het langverwachte rapport van de Israelische Rekenkamer gepubliceerd over `Operatie Protective Edge'. Die (vooralsnog laatste) militaire confrontatie met Hamas was het Israelische antwoord op maanden van raketbeschietingen op Israelische burgerdoelen en vond plaats van 8 juli tot 26 augustus 2014.
De onafhankelijke Israelische Rekenkamer, die wordt geleid door `State Comptroller' en oud-rechter Joseph Shapira, verricht gevraagd en ongevraagd onderzoek naar de rechtmatigheid en doelmatigheid van overheidsbeleid. Shapira oordeelt in het rapport dat de politieke en militaire leiding allebei gefaald hebben bij de besluitvorming, uitvoering en afwikkeling (`lessons learned') van Protective Edge.
Het rapport spaart niemand. De inlichtingendiensten, de communicatie tussen leger en politieke leiding, de communicatie tussen de premier, minister van defensie en de rest van het cabinet, al deze onderwerpen zijn onderwerp van kritiek. Ook is er kritiek op de besluitvorming, de berichtgeving, en op het feit dat operationele plannen werden vastgesteld zonder dat er strategische doelen waren overeengekomen. De Rekenkamer is ook kritisch over de lakse houding ten opzichte de tunnels naar Israelisch grondgebied, die Hamas al jaren aan het graven was en die als een grote dreiging voor Israel wordt beschouwd.
Alternatieven voor de militaire operatie werden, aldus Shapira, niet voldoende onderzocht. Had Israel Hamas niet op een andere manier kunnen "uitschakelen"? Had Israel wellicht een totaal andere aanpak ten aanzien van de Gazaanse bevolking moeten overwegen? Shapira stelt niet dat dit had moeten gebeuren, maar constateert dat andere opties niet zijn overwogen.
De 50 dagen durende confrontatie kostte het leven aan 74 Israeli's en heeft het leven ontregeld, niet alleen in de Gazastrook maar ook in Israel zelf. Hamas vuurde in korte tijd ruim vierduizend raketten af op Israelische steden en wist zelfs voor korte tijd het luchtverkeer van Ben Goerion Airport stil te leggen.
Aan Palestijnse kant vielen, naast vele Hamas leden, heel veel burgerslachtoffers en was de civiele infrastructuur verwoest, omdat Hamas de burgerbevolking als menselijk schild gebruikte. Zo werden er zelfs raketinstallaties in ziekenhuizen en scholen geplaatst. De hartverscheurende beelden uit Gaza hebben de wereld geschokt. Israel werd internationaal zwaar veroordeeld en ook in eigen huis was de kritiek groot.
Belangrijkste zorg nu is dat een "volgende ronde" in de oorlog tegen Hamas elk moment zou kunnen uitbreken. Volgens de Rekenkamer zijn onvoldoende maatregelen getroffen om een nieuwe escalatie te voorkomen. Dat geldt in het bijzonder voor het opsporen en onklaar maken van de tunnels die Hamas nog steeds laat graven (en daarvoor bijna al het materiaal gebruikt dat bestemd wordt voor wederopbouw van het verwoeste gebied). Deze tunnels vormen een directe bedreiging voor Israelische dorpen aan de grens met Gaza. Ze vormen weliswaar geen existentieel gevaar voor Israel, maar kunnen wel een strategische impact hebben, bijvoorbeeld als Hamasterroristen erin zouden slagen via een tunnel een Israelische kleuterschool aan te vallen of mensen te ontvoeren. Een `geslaagd' bloedbad zou zelfs de regionale verhoudingen kunnen verstoren.
Chefstaf Gadi Eisenkott verklaarde gisteren dat het leger al lering trok en zal blijven trekken uit de zomeroorlog van 2014 en ook uit dit rapport. Het leger blijft volgens hem kritisch zijn strategie, tactiek en functioneren analyseren en verbeteren. Volgens Eisenkott is een rapport als dat van de Rekenkamer daarbij van grote waarde.
Minister en voormalig generaal Yoav Gallant waarschuwt voor catastrofale gevolgen als Israel de aanbevelingen van de Rekenkamer niet uitvoert.
De politieke consequenties van het rapport voor voormalig minister van Defensie Moshe Ya'alon (die een politieke comeback voorbereidt), toenmalig staf-chef generaal Benny Gantz (die politieke aspiraties heeft) en Benjamin Netanyahu (`Mr. Security') die als premier verantwoordelijk was, zijn nog onduidelijk, maar zouden weleens ingrijpend kunnen zijn. In de Israelische media wordt daarover al volop gediscussieerd en gespeculeerd. De Knesset moet het rapport nog formeel behandelen.
Bronnen
* www.mevaker.gov.il/he/Reports/Pages/568.aspx
* www.jpost.com/Israel-News/Yaalon-Comptrollers-Gaza-War-report-political-482832