Medicijnresten? Niet in het riool!


Publicatiedatum: 2 mrt 2017Heeft u medicijnen die over de datum zijn? Leeg oude flesjes niet in de gootsteen en gooi oude pillen niet in het toilet, maar breng ze terug naar de apotheek. Dat is de boodschap die de waterschappen, gemeenten en drinkwaterbedrijven samen uitdragen.Via het afvalwater komt een groot deel van ingenomen medicijnen via de riolering bij de afvalwaterzuivering terecht. Dat is onvermijdelijk. Maar ook overgebleven medicijnen worden vaak door het toilet gespoeld zo blijkt uit onderzoek. En dat is slecht voor het milieu en het waterleven. De afvalwaterzuivering kan medicijnresten uit het rioolwater filteren, maar een deel komt alsnog in het oppervlaktewater terecht.

Houd het water gezond

Vissen en andere organismen hebben last van deze verontreiniging. Er kunnen verstoringen optreden zoals misvormingen, weefselbeschadiging en zelfs vissterfte. Daarnaast hebben drinkwaterbedrijven in toenemende mate last van medicijnresten in het oppervlaktewater. Zuiveren tot betrouwbaar drinkwater lukt wel, maar daar is steeds meer inspanning en techniek voor nodig. Voorkomen is dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook goedkoper.

Samen voor een gezonde (afval)waterketen

Het hoogheemraadschap van Rijnland, de samenwerkende gemeenten in de regio Groene Hart en drinkwaterbedrijf OASEN werken aan een schoner milieu en een goede waterkwaliteit. Ook u kunt een bijdrage leveren door uw oude medicijnen niet door de gootsteen of het toilet te spoelen, maar ze in te leveren bij de milieustraat van uw gemeente of bij de apotheek. 

Meer informatie

Meer informatie over wat nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl