Aangifte voorman Links Offensief: partijen bedreigen rechtsstaat

Kenan Baydar doet aangifte tegen PVV, CDA, VVD, SGP en VNL

Kenan Baydar, voorman van Links Offensief, heeft aangifte gedaan tegen de PVV, het CDA, de VVD, SGP en VNL. Aanleiding voor de aangifte is het rapport van de commissie 'rechtsstatelijkheid in verkiezingsprogramma's' in opdracht van de Nederlandse orde van advocaten. Dit rapport komt tot de conclusie dat de betreffende partijen voorstellen in hun programma's hebben staan die de rechtsstaat bedreigen.

Het CDA wil de financiering van moskeeën en islamitische organisaties door buitenlandse overheden verbieden. Dat levert directe discriminatie op, omdat deze maatregel slechts islamitische instellingen treft en niet andere religieuze en/of levensbeschouwelijke organisaties, zo stelt Baydar.

De PVV schrijft in haar verkiezingsprogramma onder meer nul asielzoekers erbij te willen hebben en geen immigranten uit islamitische landen, alsmede alle reeds afgegeven verblijfsvergunningen voor bepaalde tijd te willen intrekken en alle asielzoekerscentra te willen sluiten. Volgens Baydar zijn deze maatregelen in strijd met het internationale en Europese recht, waaronder het VN-Vluchtelingenverdrag en het discriminatieverbod.

Baydar heeft de SGP in het vizier omdat deze partij voor christenen vrijheden opeist die aan andere groepen (zoals moslims en atheïsten) worden onthouden. Dat is in strijd met het non-discriminatie-beginsel en de vrijheid van godsdienst.

VNL wil een puntenpaspoort invoeren voor mensen met een dubbele nationaliteit waarbij het Nederlanderschap komt te vervallen als iemand te veel punten verliest. Baydar stelt dat deze breed geformuleerde maatregel discriminatie oplevert ten opzichte van mensen die alleen beschikken over de Nederlandse nationaliteit en die niet stateloos kunnen worden gemaakt.

De VVD tenslotte wil niet langer dat mensenrechten uit verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties directe werking hebben in Nederland. De VVD wil verder de “rechterlijke interpretatie van mensenrechten” terugdringen. Dit voorstel betekent een forse inbreuk op de bescherming van fundamentele rechten in Nederland zoals die momenteel wordt gewaarborgd door internationale verdragen en onafhankelijke Nederlandse en Europese rechters.

Voor meer informatie, zie de aangifte en het rapport van de commissie rechtsstatelijkheid.