Diëtist levert veel geld op, maar krijgt al 10 jaar hetzelfde tarief


HAARLEM, 20170227 -- Elke euro die aan de diëtist wordt uitgegeven, levert de maatschappij netto maar liefst 63 euro op, zo blijkt uit onderzoek. Toch krijgt een patiënt maar 3 uur dieetzorg per jaar vergoed. En het tarief dat diëtisten van zorgverzekeraar krijgen, ligt al 10 jaar op hetzelfde niveau, terwijl hun praktijkkosten zijn gestegen. In een column op Nieuws voor diëtisten trekt diëtist/journalist Karine Hoenderdos aan de bel.

Een diëtist bespaart de maatschappij veel geld. Voorbeelden te over: een patiënt die de diagnose diabetes type 2 krijgt, kan met de juiste voeding en leefstijladviezen de ziekte omkeren en voorkomen dat hij jaren lang medicijnen moet slikken of insuline moet spuiten. Om nog maar te zwijgen van de langetermijncomplicaties, zoals nierfalen en blindheid. Iemand met voedselallergie verzuimt gemiddeld 1 dag per maand van zijn werk, terwijl een dieetadvies op maat veel klachten kan beperken. Patiënten die aan huis gekluisterd zijn door heftige buikklachten, kunnen na het FODMAP-dieet weer functioneren in de maatschappij.

Meer uren en hoger tarief
Het uurtarief van vrijgevestigde diëtisten is al 10 jaar hetzelfde. Terwijl hun kosten, zoals het volgen van verplichte bijscholingen en de huur van de praktijk, alleen maar stijgen. Diëtisten willen méér uren vergoed krijgen en ook een hoger tarief. Met de verkiezingen in aantocht hopen ze op een kabinet dat de genezende kracht van voeding onder ogen ziet!