Agenda - Kunst en wetenschap, de verbeelding versus de feiten
7 mrt 19:30
Studium Generale | CollegereeksKunst en wetenschap, de verbeelding versus de feiten
Het is niet altijd zo geweest, maar vandaag de dag vertegenwoordigen kunstenaar en wetenschapper twee volkomen verschillende werelden: de wereld van de verbeelding aan de ene kant en die van de feitelijkheid aan de andere kant. Beiden onderzoeken de wereld, maar toch willen ze vaak weinig van elkaar weten. Terwijl er juist interessante nieuwe inzichten kunnen ontstaan als kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Hoe verschillend kijken kunstenaars en wetenschappers naar de wereld? Waar kunnen verbanden worden gelegd? Hoe kan men vanuit de kunstpraktijk iets leren over de wijze van onderzoek in de wetenschap en vice versa? Tijdens deze collegereeks staan wetenschappers én mensen die op het snijvlak van kunst en wetenschap opereren, stil bij deze vragen. De afzonderlijke colleges
1. Vóór de twee culturen, een historische reflectie op het onderscheid kunst en wetenschap (Dijksterhuis/7 mrt)Onze hedendaagse begrippen van kunst en wetenschap zijn niet ouder dan de negentiende eeuw. In de Romantiek ontstond de kunstopvatting, met het scheppende genie dat zijn diepste zieleroerselen tot uitdrukking brengt. Niet lang daarna dook een even romantisch beeld van de geniale wetenschapper op, met daarnaast de noest werkende technologen. Als we terug gaan naar de Verlichting en de Renaissance raken de begrippen kunst en wetenschap, evenals het onderscheid dat we daartussen maken, volstrekt op de kop. De wetenschapper bestond niet, de kunstenaar lijkt veeleer een technoloog, terwijl de konsten tegenwoordig gezien worden als een wortel van de moderne wetenschap. De vroegmoderne 'kunsten en wetenschappen' laten in de eerste plaats een breed spectrum aan kennispraktijken zien, die pas in de moderne tijd teruggebracht zijn tot de huidige categorieën. Ik zal proberen die verscheidenheid in kaart te brengen en daarmee stof te bieden om over kunst en wetenschap nu na te denken.
2. Poëzie en wetenschap (Wijnberg/14 mrt)Nachoem Wijnberg verdedigt de stelling dat poëzie en wetenschap beide manieren zijn om de wereld beter te begrijpen. Zijn eigen carrières als dichter en wetenschapper hebben zich naast elkaar afgespeeld, maar juist in de laatste jaren zijn ze dichter bij elkaar gekomen. In zijn laatste bundel "Van groot belang" staan gedichten die economische, bedrijfskundige, en politieke onderwerpen onderzoeken waar hij ook als hoogleraar over mag nadenken. In zijn lezing zal hij vertellen over zijn eigen ervaringen met beide onderzoeksmethodes en hij zal ook een aantal gedichten voorlezen en bespreken.
3. De kunst van licht (Snik/21 mrt)
4. De productie van kennis in de artistieke praktijk (Peters/28 mrt)
5. Exploring the World of Affordances: op het snijvlak van kunst, architectuur en filosofie (Habets/4 apr)