Politie en SWOG houden voorlichtingsmiddag over de babbeltruc


Politie en SWOG houden voorlichtingsmiddag over de babbeltruc

Laatste update:
21-02-2017 | 14:43

Geertruidenberg - De politie en de Stichting Welzijn Ouderen Geertruidenberg (SWOG) houden woensdagmiddag 22 februari 2017 een voorlichtingsmiddag voor senioren. Thema van de middag is de babbeltruc. U bent om 14.30 uur van harte welkom in de Mauritsstaete, Stadsweg 901 in Geertruidenberg.

Babbeltruc

Vooral 60-plussers worden het slachtoffer van beroving via een babbeltruc. Oplichters en dieven proberen u van alles op de mouw te spelden met maar een doel: bij u binnenkomen en u iets afhandig maken. Tijdens de voorlichtingsmiddag in de Mauritsstaete krijgt u van wijkagent Geeske de Meulder
handvatten om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een babbeltruc, bijvoorbeeld aan de voordeur. Onthoud te allen tijde: Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!

Tips

* Kijk voor u uw deur open doet eerst wie bij u heeft aangebeld. Verwacht u niemand, doe dan niet zomaar open. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie het is en wat hij of zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
* Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten met een kierstandhouder. Of laat een deurspion in de deur zetten. Zo kunt u zien wie er voor de deur staat zonder uw deur open te doen.
* Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt van de gemeente, een bedrijf of instelling te zijn. Heeft iemand geen legitimatiebewijs bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet? Bel dan 112.
* Woont of werkt u in een seniorenwijk? Let dan wat extra op uw buren. Ziet u iemand bij een seniorenwoning rondhangen en vertrouwt u het niet? Bel dan 112.

Andre van Duin als ambassadeur

De politie vraagt extra aandacht voor babbeltrucs. Onder de noemer `Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen' vroeg Andre van Duin vorige week bij Omroep Max aandacht voor dit onderwerp en markeerde daarmee de start van de campagne. Met de campagne wil de politie ouderen leren wat ze zelf
kunnen doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc. Ook wil de politie mensen wijzen op de kwetsbare positie van ouderen en de sociale controle vergroten.
Te vaak zijn ouderen het doelwit van babbeltrucs en woningovervallen. Het vertrouwen van de slachtoffers wordt geschaad en dat heeft veel impact. Als er geweld wordt gebruikt en de babbeltruc bijvoorbeeld uitmondt in een woningoverval, zijn de psychologische effecten nog groter. Vaak komt er
ook schaamte bij kijken. Dat maakt dat niet alle slachtoffers aangifte durven te doen.
Wilt u meer weten over dit onderwerp, klik dan hier.