Herstel en uitbreiding natuurgebied Soesterveen
De grond in natuurgebied Soesterveen is te droog voor de ontwikkeling van hoogveen. Om de hoogveenrestanten te kunnen laten herstellen, treft Waterschap Vallei en Veluwe maatregelen in Soest-west. Het werk dat 27 februari start, duurt een week.
In die periode wordt fietspad Boerenstreek afgesloten, zodat onder dit fietspad door een duiker kan worden geplaatst. Een duiker is een buis die in dit geval de watersystemen in twee natuurgebieden, aan weerszijden van de Boerenstreek, verbindt. Ook wordt er een houten stuw aangebracht. De aanstaande maatregelen alleen zorgen nog niet voor herstel van het natuurgebied. Natuurmonumenten voltooit het herstel en de uitbreiding op later moment. Het uiteindelijke doel is dat de natuur een groter gebied bestrijkt en dat het verdroogde hoogveengebied zich beter kan ontwikkelen.
In tegenstelling tot situaties van wateroverlast is verdroogde grond een probleem dat vaak niet als zodanig onderkend wordt. In Nederland daalde de grondwaterstand in de afgelopen 50 jaren tussen de 30 centimeter tot een meter. Verdroogde bodems zijn ongunstig voor veel dieren en planten die van een hoog waterpeil afhankelijk zijn.