Volop creativiteit onder Mandelabrug
Volop creativiteit onder MandelabrugHet gebied rondom het Roermondsplein en de Nelson Mandelabrug wordt een creatieve, groene plek.
Op vrijdag 17 februari is een inspiratiedocument Creatieve Corridor gepresenteerd, dat bol staat van de mooie kansen en ideeën. Om die te kunnen realiseren wordt eerst de onlogische kronkel die nu in de verkeersbeweging zit aangepast.
Verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink: "De Blauwe golven liggen op een unieke plek tussen Museum, ArtEZ, station, binnenstad en Rijn. De plek is een belangrijke entree naar de binnenstad, maar wordt niet zo ervaren. Het is nu een verkeersknooppunt met een onduidelijk ingerichte parkeerplaats. Als we het overbodige asfalt weghalen, kan een ontmoetingsplek vol sport, kunst, cultuur en ambacht ontstaan. Bovendien neemt de uitstoot van schadelijke gassen af én vermindert de hittestress in dit nu nog versteende gebied."
Win-win
Transformatie van dit gebied levert een overduidelijke win-win situatie op. Wel zal Arnhem afscheid moeten nemen van het bekende kunstwerk, Blauwe Golven, van Peter Struycken. Dit wordt op termijn verwijderd. Na overleg met de kunstenaar is besloten dat niet naar een andere plek wordt gezocht voor (delen van) het kunstwerk. Als parkeerplaats functioneren de Blauwe Golven niet optimaal. Verbetering van die parkeerfunctie wordt ook onderdeel van de plannen.
Verbinden en verleiden
De ideeën kunnen stap voor stap worden uitgevoerd. De gemeente start met het weghalen van overbodig asfalt. Daarna kunnen kansen die zich voordoen, bij de gemeente of bij andere partijen kunnen worden verzilverd op een flexibele manier. Het inspiratiedocument is dan ook bedoeld om verschillende partners, partijen en organisaties in het gebied te verbinden en verleiden om in het gebied te investeren. De ervaring leert dat de ene investering vaak de andere uitlokt. Dat is onder andere te zien rondom Rozet. Door als gemeente te investeren in het gebouw en de ruimte eromheen, kwamen ook andere ontwikkelingen op gang.
Ideeën
Een coalitie van ArtEZ, Departement Tijdelijke Ordening (DTO), Casa, Coehoorn gaat zorgen voor programmering in delen van het gebied. Ook Alliander denkt mee over de invulling. Het meest concreet is de wens voor herhuisvesting van CASA/ Showroom onder de brug aan de Oude Kraan. Tegelijkertijd is Waterschap Rijn & IJssel bezig met plannen voor het versterken van de kade. Dat maakt het mogelijk om de groene singels te laten aansluiten op de lage kade en de Rijn. Campus Coehoorn, een unieke kennisinstelling met een internationaal profiel, kan intensiever verbonden worden met de stad. Er zijn kansen voor studentenhuisvesting en studieplekken en kansen voor jong - en experimenteel ondernemerschap. Bij ArtEZ leven ideeën om - mogelijk samen met het museum - een expositieruimte in het gebied in te richten. De uitbreiding en vernieuwing van Museum Arnhem wordt aangegrepen om de relatie met de binnenstad te versterken. Andere initiatieven zijn: outdoor sport zoals wandklimmen tegen brugpijlers, skaten of reuzeschommels aan de brug, het herstel van de fietsroute langs de Oude Kraan en onderzoek naar de mogelijkheden voor een kunstmijl.
Volg ons op
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Linkedin
Volg ons via onze RSS-Feed
Meld u aan voor de ArnhemMail