Skimmen van een betaalpas met chip is niet waarschijnlijk
Begin februari verschenen er berichten van de politie in Oost-Nederland dat door “collectanten” betaalpassen aan de deur werden geskimd. Nader onderzoek heeft opgeleverd dat er geen bewijzen zijn gevonden dat dit ook echt is gebeurd. Er was alleen een vermoeden dat er een pas was geskimd.
De politie waarschuwde meteen omdat de politie regelmatig meldingen krijgt van ouderen die slachtoffer worden van een babbeltruc of oplichting aan de deur.
De belangrijkste boodschap blijft: Vertrouw niet iedereen die aan de deur komt! Vraag om een legitimatie als je iemand niet vertrouwt, en laat mensen niet zomaar binnen.
Omwisselen
Omroep Gelderland interviewde naar aanleiding van het bericht Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland, een organisatie die een groot aantal banken vertegenwoordigt. In dat interview noemde hij skimmen ‘onmogelijk’. Navraag bij Beugel leert dat hij het niet zozeer onmogelijk acht, maar dat hij het wel 'heel onwaarschijnlijk' vindt dat er sprake is geweest van skimmen. Beugel: 'We hebben nog nooit een melding gekregen dat de betaalchip (het goudkleurige vlakje op de voorkant van je pas, red.) is gekopieerd of gekraakt. De magneetstrip aan de achterkant van de pas kan wél gekopieerd worden, maar die wordt in heel Europa niet meer gebruikt. De strip is door de grote banken in Nederland standaard geblokkeerd.'
Wat er dan wel is gebeurd, blijft onduidelijk. Berend Jan Beugel heeft wel een idee. 'We zien geregeld dat nep-collectanten of –controleurs vliegensvlug de pinpas omwisselen nadat het slachtoffer zijn of haar pincode heeft ingetikt in een nep-pinapparaat. Daarna gaan ze met de echte pas geld pinnen.'
Hou pinautomaat zelf vast
Het is dus belangrijk dat u niet uw pinpas uit handen geeft, maar de pinautomaat aanneemt van de collectant. Steeds meer collectanten bieden de gelegenheid om te pinnen aan de deur, omdat veel mensen geen contact geld meer in huis hebben.
Bron: Politie Almelo.
(17 februari 2017)