CBRB Themabijeenkomst Arbeidstijdenrichtlijn

PERSBERICHT

CBRB Themabijeenkomst Arbeidstijdenrichtlijn

Rotterdam, 12 januari 2017

Per 1 januari 2017 is de Europese richtlijn 2014/112/EU betreffende organisatie van de arbeidstijd in de binnenvaart ingevoerd in de Nederlandse wetgeving. Wat betekent deze richtlijn voor werkgevers in de binnenvaart?

Al sinds 1993 kent het Europese recht richtlijnen die de arbeidstijd van werknemers beperken tot 48 uur gemiddeld per week en een wettelijk kader scheppen voor de organisatie van de arbeidstijd. Vanaf 2003 is ook de binnenvaart daaraan gebonden. De nieuwe richtlijn die nu wordt ingevoerd ‘vertaalt’ de Europese norm naar de specifieke omstandigheden in de binnenvaart, zoals de gebruikelijke werkroosters. De richtlijn is gebaseerd op een overeenkomst tussen de sociale partners op Europees niveau (EBU, ESO en ETF). De overeenkomst bevat specifieke bepalingen voor de binnenvaart in de EU, die op een aantal punten een bijzondere invulling hebben gekregen, bijvoorbeeld seizoenarbeid in de passagiersvaart, registratie van de arbeidstijd of de rusttijd en kosteloze gezondheidschecks voor de werknemers.

Tijdens de themabijeenkomst informeren we de werkgevers in de binnenvaart over de Europese richtlijn en wat deze richtlijn voor hen betekent. Er zal ingegaan worden op de verplichtingen waaraan moet worden voldaan. Uiteraard is er ook uitgebreid de tijd om vragen te stellen. De presentaties zullen gegeven worden door Michiel Koning van het CBRB en Jaap Kwakernaat van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De CBRB Themabijeenkomst Arbeidstijdenrichtlijn zal plaatsvinden op

woensdag 15 februari 2017 vanaf 10.00 uur in het Novotel Rotterdam Brainpark, K.P. Van Der Mandelelaan150, 3062 MB Rotterdam

Deelname aan de themabijeenkomst is voor leden van het CBRB gratis toegankelijk. Niet-leden betalen € 50,- (excl. BTW). U kunt zich aanmelden via: www.cbrb.nl/arbeidstijd