Update over diftar
Update over diftarHet nieuws dat we in Arnhem afval scheiden willen belonen heeft nogal wat stof doen opwaaien. Begrijpelijk. Het gaat immers iedere Arnhemmer aan. Ook wij realiseren ons dat er aan het invoeren van diftar, waarbij huishoudens gaan betalen per keer dat ze restafval in een ondergrondse container stoppen, risico's zitten.
Ons is opgevallen dat de discussie zich toespitst op vier hoofdthema's:
de onrust over een toename van zwerfafval,
de consequenties voor bewoners van hoogbouw,
de verhouding van de vaste en variabele kosten,
de mogelijkheid om kleine hoeveelheden restafval tegen een lager tarief aan te bieden
Levert de invoering van diftar niet veel zwerfafval op?
Dit is een belangrijk aandachtspunt. We willen dit met een mix van communicatie, belonen voor goed gedrag en uiteindelijk ook handhaving voorkomen en aanpakken. Uit ervaring van andere gemeenten die al diftar hebben ingevoerd blijkt dat met deze combinatie van maatregelen het diftar-systeem voor het overgrote deel van de mensen gemeengoed wordt en leidt tot positieve resultaten. De ervaring uit de pilotwijken Omgekeerd Inzamelen leert ons ook dat het goed werkt als er vanaf de start ondersteuning op straat aanwezig is.
Hoe kunnen mensen in de hoogbouw voldoende profiteren van het systeem?
Bewoners in de hoogbouw willen we ook alle middelen bieden om hun afval te scheiden en hierdoor de hoeveelheid restafval omlaag te brengen. Voor het GFT-afval is dat nu nog best lastig, hier willen we nieuwe mogelijkheden voor aanbieden. Naast de citybin die bewoners nu al kunnen aanvragen gaan we de komende maanden onderzoeken met welke systemen van inzamelen hoogbouwbewoners verder gebaat kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een collectieve GFT-container bij de flat of een gemeenschappelijke composteerplek.
Verhouding vaste en variabele kosten bij diftar
In het voorstel van het college is het bedrag dat een Arnhems huishouden voor afvalsoffenheffing gaat betalen opgesplitst in een vast en een variabeld deel.
Er is een vast deel van € 104,- per huishouden per jaar. Daarbij maken we geen onderscheid meer tussen 1- en meerpersoons huishoudens.
Daarbovenop komt een variabel bedrag, van € 1,63 per vuilniszak die in de ondergrondse container voor restafval wordt gedaan. Deze prijs per zak staat nog niet vast en is gebaseerd op gemiddelden. Een definitief tarief wordt dit najaar vastgesteld.
Bestaat straks de mogelijkheid om kleinere zakken tegen een lager tarief aan te bieden?
Met de mogelijkheid om vaker een kleinere zak restafval tegen een lager tarief aan te bieden, kunnen een aantal vragen opgelost worden. Afval hoeft dan minder lang opgeslagen te worden. Het sjouwen met volle en zware afvalzakken kan voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn een probleem opleveren. Om dit mogelijk te maken zouden de ondergrondse containers voor restafval moeten worden aangepast. De technische mogelijkheden en de consequenties worden de komende maanden onderzocht.
Meer informatie is te vinden op www.arnhem.nl/diftar.
Maandagavond 13 februari vergadert de gemeenteraad van Arnhem voor de eerste keer over het voorstel van het college. Deze vergadering is openbaar en start om 19.30 uur in het gemeentehuis van Arnhem.
Volg ons op
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Linkedin
Volg ons via onze RSS-Feed
Meld u aan voor de ArnhemMail