Méér big data? Nee, méér inzicht!
Buren, 20170209 -- Waarom? In een recent Forrester onderzoek hebben technologie executives en beslissing nemers data-gerelateerde projecten bovenaan hun lijst van investeringen gezet. Waarom doen ze dit? Organisaties willen diepere inzichten halen uit de enorme hoeveelheid data waarover ze beschikken. Naar schatting analyseren de meeste organisaties op dit moment maar slechts 12% van de gegevens waarvan de rest achterwege blijft. ISSD is ervan overtuigd dat om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen hebben de juiste en meest relevante informatie nodig is!
Voor veel organisaties blijft het integreren en visualiseren van data nog altijd een grote investering. De huidige oplossingen bevatten al te vaak informatie die of al verouderd of vrij statisch is. Met een beetje geluk wordt de informatie dagelijks ge-update maar voor veel organisaties is dit wekelijks of soms maandelijks het geval. Allerlei informatie bronnen worden aan elkaar gekoppeld en via verschillende complexe batch verwerkingen vervolgens aan de gebruikers getoond.
Big data oplossingen op basis van Hadoop en Spark maken het vangen, verwerken en analyseren van grote hoeveelheid data betaalbaar waardoor allerlei voorheen onbekende correlaties geïdentificeerd kunnen worden. De volgende stap in dit proces is om de resultaten beschikbaar te stellen aan de eindgebruiker op basis van (dynamische) dashboards die de informatie visualiseren in de al gebruikelijke grafieken en tabellen.
Dynamische dashboards ontwikkeld door ISSD kunnen (near) real-time informatie tonen zodat de organisatie tijdig kan acteren op veranderingen in de markt of andere voorvallen. Zij kunnen hierdoor echte data-driven beslissingen nemen. Deze ISSD dashboards zijn gebruiker specifiek en bevatten informatie uit verschillende bronnen zoals o.a. financiële applicaties maar ook sensoren in de “Internet Of Things” (IOT) wereld. Ze worden continu ge-update en blijven daardoor relevant.
Wat?
Dashboards zijn niet nieuw en bestaan al jaren in de meeste organisaties. De meest eenvoudige is bijvoorbeeld een Excel sheet. Vervolgens zijn er vrij dure oplossingen op basis van proprietery oplossingen en/of platforms zoals Salesforce.
Het bekende dashboard is vrij statisch van natuur, wordt niet real-time ge-update en is niet toegespitst op de eindgebruiker. Verder heeft de eind gebruiker weinig controle over “haar” dashboard zoals de opmaak, correlaties noch data bronnen.
Dynamische dashboards zijn juist bedoeld om de controle te geven aan de eindgebruiker zodat zij bepalen wat voor data getoond moeten worden. Het dashboard wordt een “eigen” product met real-time informatie en opmaak die belangrijk zijn voor die eind gebruiker/afnemer. “Self-service” en empowerment zijn sterke eigenschappen van dit product.
Hoe?
De ISSD oplossing om dynamische dashboards te realiseren bestaat grotendeels uit twee componenten die er moeten zorgen voor het integreren met de organisatie waar ze draaien. Aan de ene kant is er een smart platform dat koppelingen heeft naar de verschillende data bronnen en security diensten waarmee gekoppeld moeten worden. Aan de andere kant is er het dashboard zelf dat de verschillende data widgets kan tonen. Deze widgets, die real-time ge-update worden, worden door de eindgebruiker geplaatst en beheerd. Er is dus sprake van een push mechanisme van data vanuit het platform naar de verschillende dashboard widgets toe.
Nadat een gebruiker zich aanmeldt op het platform kunnen ze op hun eigen dashboard “canvas” widgets plaatsen die afzonderlijk specifieke informatie tonen. Men mag enkel de data zien waar ze geautoriseerd voor zijn. Verder mogen ze de layout en opmaak van hun dashboard canvas aanpassen en vervolgens weer opslaan. Wanneer ze zich afmelden en vervolgens zich weer aanmelden zal het dashboard hetzelfde “look en feel” hebben die ze zelf hebben ingesteld.
Tot slot zal een dynamische dashboard over de mogelijkheid beschikken om bepaalde data te kunnen exporteren in een formaat naar keuze maar veelal zal dit csv of excel bestandformaat wezen.
Colin Chalmers (CTO)
ISSD B.V.
www.ISSD.eu