Politie Almelo waarschuwt voor nieuwe manier van skimmen door nepcollectanten

RTV Oost en RTL Nieuws hebben dit weekend bericht over een waarschuwing van de politie in Almelo. De politie signaleert dat dubieuze collectanten voor goededoelenorganisaties actief zouden zijn. Bij het vragen om een donatie stellen de ‘collectanten’ dat er alleen gepind kan worden. Vervolgens worden de pas- en pincodegegevens gekopieerd en gebruikt om contant geld op te nemen bij een pinautomaat.

Ook goede doelen maken steeds vaker gebruik van mobiele pinautomaten. Dat is veiliger voor de vrijwilligers die aan de deur collecteren en voor donateurs gebruiksvriendelijk. Maar het brengt wel nieuwe risico's met zich mee. 

Om te checken of een 'pin-collectant' bonafide is, geldt hetzelfde advies als bij een collectant die met de ouderwetse collectebus voor de deur staat:

Landelijke goededoelenorganisaties werken volgens een centraal opgesteld collecterooster. Zo weet iedereen in welke week een goed doel actief is. U kunt dit collecterooster vinden op de website van het CBF. Als iemand zegt namens een landelijke organisatie te collecteren die niet in die periode ingeroosterd staat, kunt u ervan uitgaan dat het niet klopt.

U kunt een collectant - met pinautomaat of klassieke collectebus - altijd vragen om een bewijs dat zij of hij namens deze goededoelenorganisatie collecteert. Het is verplicht dat zij een deugdelijk identificatiebewijs van de collecterende organisatie hebben. Daar moet ook het telefoonnummer van de organisatie op staan.

Voor het collecteren is in de meeste Nederlandse gemeenten een lokale vergunning vereist. Soms zijn landelijke goededoelenorganisaties hiervan vrijgesteld op basis van het collecterooster. De overige organisaties moeten de vergunning aanvragen of een melding doen bij de gemeente. Gemeenten kunnen hun lokale collecterooster ook invullen op de website van het CBF. Een collectant die actief is voor een organisatie die niet in die periode in het collecterooster staat noch een collectevergunning kan overleggen, kunt u beter niet vertrouwen.

Nepcollectanten die donateurs geld afhandig maken dat niet bij het goede doel terecht komt, zijn al vervelend genoeg. Maar iemand die de naam van een goed doel inzet om toegang te krijgen tot uw bankrekening kan natuurlijk nog veel meer schade veroorzaken. Bij twijfel adviseren wij u dan ook altijd om contact op te nemen met de organisatie waarvoor een collectant zegt actief te zijn.

Wanneer u slachtoffer bent geworden van een 'pin-collectant' raden wij u altijd dringend aan om aangifte te doen bij de politie.

(6 februari 2017)