D66, PvdA en Leefbaar Rotterdam roepen op tot laagdrempelige hulpverlening voor LHBT-jongeren

Persbericht -

D66, PvdA en Leefbaar Rotterdam roepen op tot laagdrempelige hulpverlening voor LHBT-jongeren

D66 Rotterdam vindt het onaanvaardbaar dat kwetsbare LHBT-jongeren nauwelijks in contact kunnen komen met gespecialiseerde hulpverlening. D66 nam daarom het initiatief om, samen met de PvdA en Leefbaar Rotterdam, een debat aan te vragen in de Rotterdamse gemeenteraad.

In januari luidde The Hang-Out 010 de noodklok over het gebrek aan gespecialiseerde hulpverlening voor Rotterdamse LHBT-jongeren. The Hang-Out begon als laagdrempelige ontmoetingsplek waar jonge LHBT’ers in huiselijke setting bij elkaar kunnen komen. De laatste tijd merkte The Hang-Out echter dat er steeds meer LHBT-jongeren met complexe problematiek aanklopten: jongeren die in een sociaal isolement verkeren, zich thuis niet veilig voelen, kampen met ernstige psychische problemen of een verstandelijke beperking hebben. Het is onduidelijk waar deze jongeren terecht kunnen voor gespecialiseerde hulpverlening, helemaal sinds het wegvallen van het kenniscentrum voor homo-emancipatie RotterdamV. The Hang-Out stuurde daarop een brandbrief aan leden van de gemeenteraad.

Nils Berndsen, namens D66 woordvoerder op het gebied van participatie: “Dergelijke signalen nemen wij heel serieus. Jonge LHBT’ers moeten een weg zien te vinden in een samenleving waarin zij het gevoel hebben ‘anders’ te zijn. Ze kampen vaker met depressieve gevoelens, waarmee ze niet altijd terecht kunnen bij hun eigen sociale netwerk. We willen daarom dat professionele LHBT-sensitieve hulpverlening voor hen makkelijk bereikbaar is.”

D66, PvdA en Leefbaar Rotterdam willen op zoek naar een manier om de hulpverlening voor LHBT-jongeren zo goed mogelijk in te richten. Niet alleen met de partijen uit de gemeenteraad, maar ook met organisaties als The Hang-Out en het COC, zorgverleners en kennisplatformen over diversiteit. Berndsen: “We denken dat LHBT-jongeren minder geborgenheid voelen in het reguliere hulpverleningscircuit. Samen met alle relevante partijen kunnen we hopelijk snel passende oplossingen vinden, want we vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn.”