Eerste DocuDoka van 2017 over de schaduwkant van vrijwilligerstoerisme


Met de wereldpremière van de Nederlandse documentaire 'Making a Difference'

AMSTERDAM, 20170103 -- De eerste DocuDoka van 2017 richt zich op de voor- en nadelen van hedendaags vrijwilligerstoerisme. Op vrijdag 27 januari begint de film- en discussieavond in de Amsterdamse creatieve nachtbar Doka met de wereldpremière van Making a Difference (2017), een documentaire over vrijwilligerstoerisme in Zuid-Afrika gemaakt door het Nederlandse filmtrio Brechtje Boeke, Kuba Szutkowski en Reinier Vriend. Na de vertoning praten zij na over de ethiek van vrijwilligerstoerisme in het bijzijn van Krista Arriëns, presentatrice van Rambam, het Nederlandse tv-programma dat onlangs een kritische aflevering over het onderwerp uitzond.

[Eerste DocuDoka van 2017 over de schaduwkant van vrijwilligerstoerisme] Vrijwilligerstoerisme is een combinatie van vrijwilligerswerk en toerisme en tegenwoordig een van de populairste vormen van toerisme onder westerse jongeren. Terwijl vrijwilligerstoeristen – zo'n tien miljoen per jaar – een verschil in de wereld proberen te maken, is vrijwilligerstoerisme inmiddels echter uitgegroeid tot een zeer ambivalente mondiale industrie. Bij de waarde van vrijwilligerstoerisme worden steeds vaker vraagtekens gezet in relatie van economische groei, sociale rechtvaardigheid en psychologisch welzijn. Hier komt nog bij dat reisorganisaties die de vrijwilligersprojecten organiseren vaak een gebrek aan transparantie en verantwoording aan de dag leggen – en niet zelden de enige partijen zijn die uiteindelijk profiteren van de projecten. Al met al roept dit de vraag op: doet vrijwilligerstoerisme meer kwaad dan goed?

Deze vraag is het uitgangspunt van Making a Difference, een nieuwe documentaire over de voor- en nadelen van internationaal vrijwilligerswerk. Om een antwoord te vinden op de vraag zetten Kuba Szutkowski en Reinier Vriend, twee vrienden, hun eigen buitenlandse vrijwilligersproject op: een groep van twaalf Nederlandse filmmakers en weldoeners in de dop sluiten zich aan bij het duo voor een reis naar Kaapstad, Zuid-Afrika, om aldaar de snelgroeiende vrijwilligersindustrie op film vast te leggen. Tijdens het project presenteert de ironie van de industrie zich langzaam maar zeker vanzelf. Niet alleen ontdekken de deelnemers de twijfelachtige kanten van vrijwilligerswerk, ook leren Kuba en Reinier hoe moeilijk het is om een transparante en verantwoorde vrijwilligersorganisatie te leiden.

Na de documentaire is er een nagesprek met de filmmakers en vooral met Reinier Vriend, voorzitter van Volunteer Correct, een stichting die zich inzet voor meer transparantie en verantwoording in internationaal vrijwilligerswerk. Krista Arriëns, presentatrice van het televisieprogramma Rambam, zal ook aan het gesprek deelnemen en vertellen over haar ervaringen tijdens het maken van een kritische aflevering over weeshuistoerisme. Zowel de vertoning als de discussie zullen in het Engels zijn.

Kaarten voor de vierde editie van DocuDoka zijn voor €10 online verkrijgbaar via http://bit.ly/docudoka4-voluntourism (€7,50 voor studenten op vertoon van een studentenkaart aan de deur). Indien niet reeds uitverkocht in de voorverkoop, kunnen kaarten tevens worden gekocht aan de deur. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, wordt vooraf bestellen geadviseerd.

Programma DocuDoka #4: Doet vrijwilligerstoerisme meer kwaad dan goed?
20.00    Deuren open
20.20    Inleiding door Inge Hermann (Associate lector Ethiek en Toerisme, Saxion Hogeschool)
20.30    Vertoning van Making a Difference (40 min, Nederlands gesproken met Engelse ondertiteling)
21.10    Q&A (in het Engels) met Brechtje Boeke, Kuba Szutkowski en Reinier Vriend
21.30    Pauze
21.40    Bespreking met Reinier Vriend van Volunteer Correct en Krista Arriëns van Rambam
22:15    Einde DocuDoka, mogelijkheid tot napraten met een drankje aan de bar
00:00    Start reguliere Doka avond (tot 07:00!) 

KAARTEN BESTELLEN   |   MEER INFO & RSVP

Over DocuDoka
DocuDoka is een initiatief van de creatieve nachtbar Doka in samenwerking met de Afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam, het Kenniscentrum Hospitality van de Saxion Hogeschool, de culturele stichting Caribbean Creativity en het mediabureau Gasten in je Gezicht. Het is een geëngageerde film- en discussieavond over de negatieve effecten van globalisering. Om de twee maanden (meestal de laatste vrijdag van de maand) wordt een dringende kwestie in de huidige maatschappij besproken aan de hand van een documentaire en discussie met speciale gasten en het publiek. De eerste serie richt zich op de impact van het toerisme. Wat zijn de effecten van het moderne toerisme op mens en milieu?