Etten-leur verving 1400 oude lampen voor duurzame LED-verlichting
Gemeente kiest voor duurzaam
In oktober en november 2016 verving de gemeente van bijna 1400 lantaarnpalen de lampen. De oude gele lampen zijn nu witte LED-lampen.
Duurzaamheid
De gemeente vindt het belangrijk om Etten-Leur duurzaam te verlichten. Vroeger was het gele licht dat in de lantaarnpalen zat, de meest energiezuinige lamp. Maar inmiddels zijn er allerlei nieuwe technieken. Deze nieuwe LED techniek kost minder energie.
Veiligheid
Wit licht uit deze LEDverlichting is voor Etten-Leur niet helemaal nieuw. Enkele wijken zijn in eerdere acties al voorzien van energiezuinigere witte lichtarmaturen. Uit onderzoek is gebleken dat wit licht het veiligste is, zowel op het gebied van verkeersveiligheid als sociale veiligheid. Wit
licht geeft een betere zichtbaarheid en kleurherkenning. In Etten-Leur zal in fases de laatste resterende verlichting vervangen worden naar witte LED verlichting.
Dimmen
Wit licht lijkt feller dan geel licht. Voor mensen die dicht bij een lantaarnpaal wonen kan dit vervelend zijn. Daarom dimmen wij het licht: hoe later in de avond, hoe minder fel het licht. Midden in de nacht, wanneer er minder verkeersintensiteit is, dimt dit tot bijna de helft. Dit blijft
wel op een acceptabel niveau om verdachte activiteiten op te merken. Door het dimmen wordt er ook minder stroom verbruikt.
Warm wit
Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen woonstraten en doorgaande wegen. Woonstraten krijgen in de lichtmasten wat warmer wit licht. Dit veraangenaamt de beleving. In de meer doorgaande wegen wordt een wittere lichtkleur toegepast voor een nog hogere verkeersveiligheid.
Aanvullende informatie
Op 19 januari is aan de Thorbeckelaan de laatste lantaarnpaal voorzien van een nieuwe lamp door wethouder Jan van Hal.
* Een gemiddeld huishouden met 2 personen verbruikt ca. 2950 kWh per jaar. Besparing met dimmen staat gelijk aan verbruik van ca. 54 huishoudens.
* Een gemiddeld huishouden met 2 kinderen verbruik ca. 4600 kWh per jaar. Besparing met dimmen staat dan gelijk aan verbruik van ca. 34 huishoudens.
* Per armatuur bespaar je gemiddeld EUR 7,25 per jaar aan energiekosten met een energietarief gemiddeld van 0,06 eurocent per kWh.
* Bij armatuurkosten van gemiddeld EUR 300,- zit je op een terugverdientijd van ca. 17 jaar. Dit is ruim binnen de levensduur van het armatuur.