Moties brengen meer vaart in passend onderwijs


09-01-2017
Passend onderwijs

In het vervolgoverleg over passend onderwijs heeft de Tweede Kamer voor de kerstvakantie nog diverse moties aangenomen. Zo moet het kabinet aan de slag met maatwerkoplossingen voor samenwerkingsverbanden met een krimpend budget en zal zij de behoefte gaan inventariseren voor meer
experimenteerruimte voor besturen die zowel speciaal als speciaal basisonderwijs aanbieden. De PO-Raad gaat met OCW in gesprek over de consequenties van de moties.

Eerder had staatssecretaris Dekker al een aantal moties overgenomen. Daarmee komt er ruimte binnen het inspectiekader om scholen die veel doen voor zorgleerlingen positief te beoordelen in plaats van ze enkel af te rekenen op hun resultaten. Alle scholen krijgen bovendien een brief van de
inspectie met informatie over welk maatwerk wel geboden mag worden (bijvoorbeeld in hoeverre deeltijdonderwijs of onderwijs op een andere locatie is toegestaan) met voorbeelden erbij.

Onderzoek naar knelpunten financiering EMB

Daarnaast komt er een onderzoek naar de knelpunten rond het onderwijs aan meervoudig gehandicapte kinderen. Doordat de categorieen van de toelaatbaarheidsverklaringen van deze leerlingen geregeld naar beneden bijgesteld worden, schiet de financiering vaak tekort.

Ook een motie voor het ontwikkelen van een Code Goed Bestuur voor de samenwerkingsverbanden is door Dekker overgenomen. Een bijbehorend onderzoek naar hoe het onafhankelijk toezicht op de samenwerkingsverbanden vorm kan krijgen zal vanuit de sector zelf moeten komen.

Leerplichtambtenaren

Tot slot moet een aangenomen motie leerplichtambtenaren in staat gaan stellen om samenwerkingsverbanden een tijdslimiet op te dragen voor het vinden van een passende onderwijsplek. De PO-Raad vindt het goed dat er binnen ieder samenwerkingsverband iemand is aangewezen die de knoop kan
doorhakken bij een impasse rond een thuiszittende leerling, maar hoopt dat deze aangenomen motie niet tot nieuwe problemen leidt voor samenwerkingsverbanden die de doorzettingsmacht al goed geregeld hebben.

De PO-Raad is blij met de beweging die de moties beogen. In haar brief aan de Kamer pleitte de PO-Raad dan ook al voor onder andere meer experimenteerruimte en aandacht voor goverance. Wel heeft zij bedenkingen bij een aparte Code Goed Bestuur voor samenwerkingsverbanden. Met betrekking tot
bekostiging voor dyscalculie waarschuwt de PO-Raad dat gewaakt moet worden voor een aanzuigende werking, zoals bij dyslexieverklaringen.

Laatst gewijzigd:
maandag 9 januari 2017