Economisch herstel voorzichtig merkbaar in Arnhem


Economisch herstel voorzichtig merkbaar in ArnhemHet aantal inwoners van Arnhem groeit. Economisch herstel zorgt voor meer bezoekers aan de stad en een aantrekkende werkgelegenheid. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport 'de staat van de stad'. Op 1 januari 2016 telde Arnhem 153.817 inwoners. Naar verwachting wonen er in 2030 ongeveer 168.000 mensen in Arnhem. Dit komt zowel door natuurlijke aanwas (meer geboorte dan sterfte) als door een positief vestigingsoverschot (meer vestiging dan vertrek), vooral van jong volwassenen van 18 tot 28 jaar.
Arnhem is dus een vitale stad die ook veel bezoekers trekt. Dat komt door trekpleisters als het Nederlands Openlucht Museum en Burgers Zoo. Maar ook in de Arnhemse binnenstad is een toename te zien. Kwamen vorig jaar 298.000 mensen naar de winkels en horeca in het centrum, in 2016 zijn dat er 323.000, een toename van 8 procent. Dit heeft onder meer te maken met de aantrekkende economie. Die zorgt er ook voor dat het aantal vacatures toeneemt, zowel in Arnhem als in de regio. Ongeveer een kwart van die vacatures is voor lagere beroepen, 40 procent voor middelbare beroepen en een derde voor hogere - en wetenschappelijke beroepen. De werkloosheid laat sinds 2015 een dalende trend zien. De verwachting is dat die doorzet.

Aantrekkelijker

Volgens het college van burgemeester en wethouders is er veel om naar uit te kijken. De zuidelijke binnenstad wordt met de week aantrekkelijker. Na het referendum ligt de weg vrij om Stadsblokken Meinerswijk verder te ontwikkelen en als uniek natuurpark open te gaan stellen. Er zijn goede afspraken gemaakt om het aantal huurwoningen op peil te houden en huurprijzen binnen de perken.

Uitdagingen

Natuurlijk zijn er ook aandachtpunten, zoals het forse aantal bijstandsgerechtigden in Arnhem, de noodzaak om te verduurzamen en de uitdagingen om de zorg op peil te houden in een tijd van vergrijzing en krimpende budgetten. Het college wil die uitdagingen aangaan samen met inwoners, ondernemers en andere partners. Op stedelijk niveau én op wijkniveau. Wethouder financiën, Martijn Leisink: "Hoewel de begroting voor 2017 net is vastgesteld, kijken we nu al naar de begroting van 2018. De feiten en cijfers uit 'de staat van de stad' zijn belangrijk om tot een reële begroting te komen. Als college willen we komend voorjaar op basis van die feiten en cijfers in gesprek met de wijken én met de gemeenteraad, zodat we de juiste keuzen maken voor Arnhem. Die keuzen worden vervolgens concreter uitgewerkt en van de benodigde middelen voorzien in de meerjaren-programmabegroting voor 2018. Iedereen die de stad een warm hart toedraagt is dit voorjaar welkom om mee te praten."
Volg ons op
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Linkedin
Volg ons via onze RSS-Feed
Meld u aan voor de ArnhemMail