Warning: Undefined variable $persbericht in /srv/home/opennieuwsbanknl/domains/opennieuwsbank.nl/htdocs/www/inc_get_body.php on line 95

Nieuw onafhankelijk keurmerk voor sociaal verantwoord incasseren


GORINCHEM, 20161220 -- Met een nieuw keurmerk voor Sociaal Verantwoord Incasseren (SVI) kunnen incasso-ondernemingen en debiteurenafdelingen van bedrijven aantonen dat ze hun sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen. Om het keurmerk te verkrijgen moeten de bedrijven aan hoge kwaliteitseisen voldoen. In oktober is het voor het eerst toegekend aan een incassobureau uit Twente.

[Nieuw onafhankelijk keurmerk voor sociaal verantwoord incasseren] In Nederland kan vrijwel iedereen een incassobureau starten. Buiten de Wet Incasso Kosten (WIK) is er geen specifieke wet- en regelgeving, er is geen controle op de betrouwbaarheid en integriteit of op hoe duurzaam of sociaal verantwoord zo’n bedrijf zich opstelt. Bovendien is er steeds vaker sprake van hoge incassokosten, brieven met een agressieve toonzetting of andere drukmiddelen die de overheid en de markt onacceptabel vinden.

Leed en overlast
Dit alles was voor kwaliteitsauditor Petra Hesseling reden om het keurmerk te ontwikkelen. “Incasso-ondernemingen veroorzaken geregeld leed en overlast. Sommige verzinnen kosten als dossierkosten en lezerskosten wat uiteindelijk in rekening gebracht wordt staat veelal niet in verhouding tot de oorspronkelijke vordering. Daardoor loopt iemands schuld alleen maar op. Natuurlijk moet een openstaande vordering geïnd worden, maar dat kan ook op een sociale, verantwoorde manier.”

Inspiratie voor Hesseling vormde de situatie bij gerechtsdeurwaarders. “Die zijn wel gebonden aan wettelijke kaders voor de uitvoering van hun taak en ook de kosten die ze in rekening brengen zijn gereguleerd. De maatschappij zou er in mijn ogen enorm mee gebaat zijn als duidelijk is welke incasseerders hun werk sociaal verantwoord doen. Het zijn de rotte appels die de hele branche een slechte naam geven.” 

Kosten beperken
Om het Keurmerk SVI te verwerven moet een bedrijf voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen voor zaken als:
  • het beleid van de incasseerder, ook tegenover zijn opdrachtgever; 
  • de manier van schulden innen en de interne procedures die daarmee samenhangen;
  • hoe de schuldenaar geïnformeerd en vooral ook begeleid wordt;
  • hoe de incasseerder zich gedraagt tegenover de schuldenaar.

Samengevat komt het erop neer dat incasseerder met SVI-keurmerk er alles aan doet om de kosten voor de schuldenaar te beperken of te voorkomen.

‘Levend’ keurmerk
Het Keurmerk SVI is overigens geen statische norm, vertelt Hesseling. “Ik wil dat het een ‘levend’ keurmerk is dat zich aanpast aan ontwikkelingen in de markt en eventuele nieuwe wet- en regelgeving.” Bedrijven met het keurmerk worden in de regel tweejaarlijks getoetst door een onafhankelijke partij.

Voor Hesseling is het belangrijk dat de hele keten sociaal en maatschappelijk verantwoord incasseert. “Daarom komen ook opdrachtgevers van een incassodienstverlener en bedrijven met een eigen debiteurenafdeling in aanmerking voor het keurmerk.“ Inmiddels hebben vier bedrijven het keurmerk aangevraagd.