Leerlingen College Den Hulster uit Venlo fietsten meeste veilige kilometers
Nieuwsbericht | 15-12-2016 | 10:35
In oktober en november deden bijna 2000 scholen mee met de Fietsmodus Schoolchallenge. De leerlingen van het College Den Hulster uit Venlo hebben de meeste smartphonevrije kilometers gefietst en winnen de landelijke prijs: een 538 DJ's on Tour Schoolfeest met een live-act van Broederliefde. Daarnaast hebben leerlingen van 12 andere scholen in heel Nederland een 538 DJ's on Tour Schoolfeest gewonnen.
Winnaar landelijke prijs 538 DJ's on Tour XXL Schoolfeest + live-act Broederliefde
* College Den Hulster Venlo
Winaars regionale prijs 538 DJ's on Tour Schoolfeest
* Het College Weert
* Spinoza Lyceum Amsterdam
* Zaanlands Lyceum Zaanstad
* Johan de Witt Scholengroep Den Haag
* C.S.G. De Goudse Waarden Gouda
* Montessori Lyceum Herman Jordan Zeist
* OSG Sevenwolden in Grou
* Esdal College locatie Oosterstraat Emmen
* R.K. Scholengemeenschap Canisius locatie Tubbergen
* Christelijk College Groevenbeek afdeling VMBO Ermelo
* Montesorricollege onderdeel van Summa college Eindhoven
* Regionale Scholengemeenschap Ter Apel
Minister Schultz: " We zien dat jongeren steeds meer gebruik maken van hun smartphone op de fiets. Nog snel even een social checken, een ander liedje opzoeken of appje lezen. Helaas spelen smartphones bij een op de vijf fietsongelukken van jongeren een rol. Met deze campagne dagen we jongeren uit. Stap je op de fiets, zet je modus aan en je bent offline in het verkeer"
Limburgse gedeputeerde Geurts (Verkeersveiligheid, Mobiliteit) voegt toe: "Smartphonevrij" fietsen is een stuk veiliger. Om dat te kunnen stimuleren, is de Fietsmodus-app ontwikkeld. Ik ben heel blij dat zoveel Limburgse scholieren hebben meegedaan aan deze battle. Het blijft een uitdaging om de telefoon in je tas te stoppen en te laten. Uiteindelijk moet het normaal worden dat je niet op je telefoon zit als je deelneemt aan het verkeer!"
Dat je niet een oog op de weg en een oog op je telefoon kunt houden, weet vrijwel iedereen. Maar zeker op de fiets hebben nog steeds veel jongeren een smartphone in hun hand en een half oog op het scherm. Net als in de auto kan dat leiden tot gevaarlijke situaties: in het verkeer moet je immers altijd alert zijn. Daarom werden scholieren met de Fietsmodus School Challenge uitgedaagd om de smartphone onderweg links te laten liggen.
De School Challenge is onderdeel van de campagne `Fietsmodus', een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met provincies en telecom providers. Tijdens de School Challenge konden leerlingen en middelbare scholen onderling de strijd aangaan door zoveel mogelijk kilometers te fietsen zonder smartphone en daarmee punten te verdienen.
De smartphone speelt een grote rol in het leven van jongeren, ook als ze aan het verkeer deelnemen. 1 op de 4 jonge fietsers (12-21 jaar) zegt tijdens het fietsen regelmatig tot heel vaak sociale media berichten te lezen en 1 op de 5 schrijft regelmatig tot heel vaak berichten. En zo'n 10% bekijkt regelmatig Youtube-filmpjes op de fiets (bron: NIPO december 2015). Daarom is het niet zo vreemd dat bij 1 op de 5 fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is, smartphone-gebruik een rol speelt. Om te zorgen dat fietsers hun aandacht meer bij het verkeer houden en `smartphonevrij' fietsen te stimuleren is er de Fietsmodus app. Hiermee ervaren jongeren direct het veilige gedrag en maken ze kans op mooie prijzen. Bovendien worden ze door de begeleidende communicatie over Fietsmodus aangezet tot bewustwording over hun eigen gedrag op de fiets.
Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft deze week gemeld dat het ministerie is gestart met de voorbereiding van een wettelijk verbod op appen op de fiets.