Menu van de Eeuw: een smakelijk kijkje in de Overijsselse geschiedenis
woensdag 14 december 2016 | 10:56 Laatst bijgewerkt: 14-12-2016 | 10:56
Tweeduizend historische menukaarten, elk verbonden aan een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van Overijssel. Ze vormen de basis van de documentaire Menu van de Eeuw: een smakelijk kijkje in onze geschiedenis met als resultaat een 6-gangendiner dat iedereen nu nog kan maken. Presentator
Andre van der Zee neemt de kijker per gerecht mee naar het moment en de locatie in de geschiedenis. Menu van de Eeuw zie je op donderdag 22 december om 19.00 uur bij TV Oost.
Speciale gelegenheden
Een bezoek van de bondspresident Horst Koehler bij Kasteel Twickel, een afscheidsmaal van ex-onderduikers in `Villa Poortenaar' en een chique Duits diner in Boekelo tijdens de Tweede Wereldoorlog met nazi en Rijkscommissaris van Nederland, Arthur Seyss-Inquart. Het zijn enkele van de
gebeurtenissen met een eigen menukaart die in het 6-gangenmenu voorkomen en waarbij het verhaal tot leven wordt gebracht aan de hand van foto's en verhalen van historici en betrokkenen. De 91-jarige Piet Beumer bijvoorbeeld. Zijn vader had de sleutel van kasteel Twickel en stal ooit de jas en
laarzen van Seyss-Inquart. En Bertje Bloch, een van de dochters van het Joodse onderduikgezin in Villa Poortenaar. Tijdens het diner worden ook de etiquette en tafelschikking van die tijd uitgelegd, hoor je over de bijzondere gewoontes en tradities en zie je hoe het gerecht wordt bereid.
Patron Cuisinier Lars van Galen bereidt op traditionele wijze een diner volgens het Menu van de Eeuw dat wordt geserveerd bij Tuindorp hotel/restaurant 't Lansink in Hengelo.
Het Menu van de Eeuw zie je op 22 december bij TV Oost om 19.00. De uitzending wordt om het uur herhaald.
Menukaart
Menukaart Foto: RTV Oost
verberg media