Zwollenaren waarderen hun stad met rapportcijfer 7,8
Zwollenaren waarderen hun stad met rapportcijfer 7,8
Rengersdiep Anrijperdiep
13 december 2016
Zwollenaren zijn positief over hun woonplaats: ze waarderen de Overijsselse hoofdstad met het rapportcijfer 7,8. Ook vindt een derde van de inwoners dat de stad het afgelopen jaar vooruit is gegaan.
Meer dan de helft van de Zwollenaren (51%) denkt zelfs dat Zwolle de komende jaren die stijgende lijn zal voortzetten. Deze cijfers komen uit het Buurt-voor-Buurt Onderzoek 2016 dat Zwolle organiseert. Bijna 10.000 Zwollenaren namen deel aan het laatste onderzoek.
Het Buurt-voor-Buurt Onderzoek bevat rapportages op zowel gemeente-, stadsdeel-, wijk- en buurtniveau. Alle uitkomsten en meer informatie over het onderzoek zijn te vinden op www.zwolle.nl/bvb2016.
Minder overlast, meer participatie
Over de gehele linie beoordelen Zwollenaren de leefbaarheid van hun buurt met een 7,5 (2014:7,5). De beleving van de mate van verloedering, sociale overlast, verkeersoverlast en geluidsoverlast is gedaald. Meer inwoners dragen preventief zorg voor hun buurt en de inzet van bewoners op het
gebied van veiligheid is toegenomen.
Ook tonen de resultaten dat de participatie stijgt. In vergelijking met het vorige onderzoek nemen meer inwoners deel aan maatschappelijke en sociale activiteiten. Meer inwoners dan in 2014 hebben een betaalde baan. De eigen woning en de voorzieningen in de buurt krijgen respectievelijk het
rapportcijfer 7,9 en 7,4.
Beter maatwerk
"De uitkomst van het onderzoek geeft een goed beeld hoe inwoners over hun buurt en de stad denken", aldus burgemeester Henk Jan Meijer.
"Maar wat belangrijk is, we gebruiken deze uitkomsten om samen met inwoners van Zwolle ook de komende jaren dat wat we al goed doen, te verbeteren en dat wat beter kan, aan te passen. Waar moet een tandje bijgezet worden? Wat vinden mensen nou echt waardevol in hun buurt? Hoe houden we de wijk
prettig om in te wonen? Het Buurt-voor-Buurt Onderzoek helpt ons nog beter maatwerk te leveren."
Wijkdialogen
Tijdens de wijkdialogen, die in het voorjaar 2017 starten, gaat de gemeente in gesprek met wijkbewoners over de thema's die per wijk uit het Buurt-voor-Buurt Onderzoek naar voren komen.
De wijkdialoog is voor wijkbewoners de gelegenheid om over deze onderwerpen mee te praten en om samen initiatieven van de grond te krijgen.
Initiatieven
Dit is de derde keer dat de gemeente wijkdialogen organiseert. Ook in 2013 en 2015 is dit gedaan naar aanleiding van de uitkomsten van het Buurt-voor-Buurt onderzoek. Er zijn in de tussentijd al veel verschillende bewonersinitiatieven tot stand gekomen. Via www.zwolle.nl/jijbentaandebuurt zijn
verschillende voorbeelden te vinden.