Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials officieel geopend
Persbericht 9.12.2016
Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials officieel geopend
Het “Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials” (AMIBM) opent 1500 m² nieuwe laboratoria op Brightlands Chemelot Campus en presenteert nieuwe installaties (bijv. de wet spinning line) en initiatieven zoals het opstarten van het BioTex Fieldlab. Binnen AMIBM verrichten de Maastricht University (UM), RWTH Aken en Fraunhofer in een uniek samenwerkingsverband onderzoek naar moderne biobased materialen.
Opening AMIBM
Op 9 december 2016 is het “Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials” (AMIBM) officieel geopend. AMIBM is een unieke samenwerking van Maastricht University (UM), RWTH Aachen University (RWTH) en de Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V. (Fraunhofer). Het is voor het eerst dat deze drie partijen op dit niveau samenwerken. UM en RWTH tekenden eerder dit jaar al een samenwerkingsovereenkomst, nu is ook Fraunhofer formeel toe tot de alliantie toegetreden. AMIBM opent 1500 m² gloednieuwe laboratoria op de Brightlands Chemelot Campus, dé plek voor triple helix samenwerking op het gebied van nieuwe materialen. Ruim 50 medewerkers van UM, RWTH en Fraunhofer doen binnen AMIBM onderzoek naar moderne biomaterialen. Daarbij wordt gewerkt aan de ontwikkeling van innovatieve en duurzame materialen, bijvoorbeeld op basis van afval van machinaal gepelde garnalen met behulp van diepzee bacteriën. Zowel landsgrenzen als ook disciplinaire grenzen worden, zeer tot voordeel van de projecten, overschreden. Biologen, chemici, ingenieurs en medici uit 16 landen werken samen in AMIBM. AMIBM is gerealiseerd met steun van de Provincie Limburg als onderdeel van Kennis-As Limburg.
Unieke wet spinning line
AMIBM presenteert vandaag ook haar wereldwijd unieke “bi-component wet spinning line” voor de ontwikkeling van medische vezels. Een bijzondere installatie van bijna 20 meter lengte waarmee biobased vezels “nat” (=uit een polymeer oplossing) en op kamer temperatuur gesponnen worden. Op zich is dat al bijzonder, maar deze installatie kan dat met twee verschillende biobased polymeren tegelijkertijd (voor de productie van bi-componenten vezels). Zo kunnen verschillende eigenschappen in één vezel verenigd worden, bijvoorbeeld sterke en antibacteriële vezels voor implantaten. Aansluitend worden deze vezels van een coating voorzien die op haar beurt nog meer (medische) eigenschappen toevoegt aan de materialen. AMIBM ontwikkelt deze specifieke vezels voor implantaten, de focus ligt op cardiovasculaire toepassingen zoals bio-hybride hartkleppen. Bio-hybride implantaten combineren de voordelen van biologische- en synthetische implantaten.
Textiel uit biobased materiaal
AMIBM maakt vandaag bekend te starten met het “BioTex Fieldlab”. Het BioTex Fieldlab is een proeftuin voor de ontwikkeling van (productie)processen voor vezels en garens uit nieuwe en beschikbare biopolymeren. De proeftuin wordt gevestigd binnen de AMIBM laboratoria op Brightlands Chemelot Campus. Met de proeftuin wordt een brug geslagen van biobased polymeren naar marktrijpe toepassingen in textiel, zoals bed-textiel kleding en tapijt. Projectpartners zijn AMIBM, Modint (het Nederlandse branchenetwerk van 600 bedrijven in kleding, modeaccessoires, tapijt en (interieur)textiel) en CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs). Er zal intensief worden samengewerkt met biopolymeer- en textielproducenten. Vandaag wordt ook bekend gemaakt dat de projectpartners voor het BioTex Fieldlab binnen het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP Zuid) een subsidie van € 760.000 in de wacht hebben kunnen slepen.
Internationaal academisch onderzoeksinstituut
AMIBM biedt nu al werkgelegenheid aan circa 50 talenten uit binnen- en buitenland. Het doet onderzoek naar biobased materialen in een zogenaamde “waardeketen benadering”: komende van nieuwe en gemodificeerde biologische bronnen, nieuwe chemische bouwstenen, nieuwe polymeerchemie tot aan innovatieve technische en medische toepassingen. Als internationaal academisch onderzoeksinstituut draagt het sterk bij aan de aantrekkelijkheid van de Brightlands Chemelot Campus en helpt mensen en bedrijvigheid naar de Euregio te trekken, bijvoorbeeld door spin-offs op te starten. Het internationaal karakter van AMIBM biedt bedrijven in de regio laagdrempelig toegang tot brede kennis en onderzoekscapaciteit bij zowel Nederlandse als Duitse partners.