Warning: Undefined variable $persbericht in /srv/home/opennieuwsbanknl/domains/opennieuwsbank.nl/htdocs/www/inc_get_body.php on line 95

Verzekeraars vullen hun zakken met vrijwillige eigen risico’s


Waarom geeft de ene verzekeraar 300 euro korting bij een vrijwillig extra eigen risico van 500 euro en de andere slechts 180?

Ouderkerk a/d Amstel, 20161209 -- Verzekeraars verdienen gemiddeld bijna 100 euro per jaar extra aan verzekerden die voor een vrijwillig eigen risico kiezen. Dat zijn inmiddels al bijna 2 miljoen mensen. De zorgverzekeraars Amersfoortse, ONVZ en Zorg en Zekerheid geven maar liefst 300 euro korting. Daarmee wordt Zorg en Zekerheid de goedkoopste restitutieverzekering. Maar 7 andere zorgverzekeraars geven slechts 180 euro terug en spekken daarmee meer dan evenredig de winst. Gemiddeld geven ze 223 euro terug.

Vergelijkingssite ZorgverzekeringWijzer.nl heeft 26 vrije keuzeverzekeringen op een rij gezet en kwam tot onthutsende conclusies.  Met 104,55 euro is Ohra het goedkoopst voor de verzekerden met het lage eigen risico van 385 euro. Ohra geeft echter slechts 200 euro korting bij het verhogen van het eigen risico met 500 euro tot 885 euro. Omdat Zorg en Zekerheid maar liefst 300 euro voordeel aan haar klanten gunt stijgt ze daarmee in de vergelijking naar de eerste plaats met een premie van 82,05 euro per maand.

Verzekerden die van mening zijn dat ze in 2017 weinig mankeren kunnen overwegen om een vrijwillig eigen risico te nemen. In het algemeen is dit financieel erg voordelig voor de verzekeraars omdat zij die korting niet helemaal doorgeven aan de klant. Maar nu lijken enkele verzekeraars daar misbruik van te maken.

Wilfred Mooij, mede eigenaar van ZorgverzekeringWijzer.nl; “Zakkenvullers wil ik ze niet meteen noemen. Maar het is wel vreemd dat een verzekeraar het tarief zorgvuldig vaststelt en dat er dan zo’n enorm verschil ontstaat als klanten vrijwillig voor een eigen risico kiezen. Daar zou het verschil niet in mogen zitten. Deze mensen bevorderen met hun gedrag de kostenbeheersing in de zorg. Ik begin nu wel te begrijpen waarom verzekeraars die maar 180 euro korting geven een vrijwillig eigen risico promoten. Het is voor hen nog beter dan voor de klant. Jammer dat we dit moeten constateren, juist nu steeds meer mensen voor een vrijwillig eigen risico kiezen.”

Bijlage: Welke verzekeraar deelt het eigen risico het meeste

Wilfred Mooij