Pakistaanse internetactiviste ontvangt Mensenrechtentulp 2016
Nieuwsbericht | 07-12-2016 | 15:00
De Pakistaanse internetactiviste Nighat Dad zal aanstaande zaterdag de Mensenrechtentulp 2016 overhandigd krijgen door minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). De Tulp is een jaarlijkse prijs van de Nederlandse regering voor personen of organisaties die zich op innovatieve wijze wereldwijd inzetten voor het verbeteren en beschermen van mensenrechten.
Met haar Digital Rights Foundation zet Nighat Dad zich in Pakistan in voor digitale rechten en de bescherming van gemarginaliseerde groepen op social media, voornamelijk gericht op jonge vrouwen. Ploumen: 'Pakistaanse vrouwen zijn wereldwijzer dankzij Nighat. Duizenden meisjes hebben door haar de kracht van internet ontdekt, wat hun kansen op onderwijs en werk bevordert. Ze kijken nu verder dan hun eigen familie en dorp. Tegelijk wijst Nighat hen op online gevaren en organiseert ze trainingen tegen online intimatie. Niet voor niets is nobelprijs-winnares Malala Yousefzai haar leerling geweest.' Met de prijs is ook een bedrag van 100.000 euro gemoeid om het mensenrechtenwerk van de winnares uit te breiden.
Met de uitreiking van de mensenrechtentulp aan Nighat Dad (35) wil Nederland de vrijheid van internetgebruikers en vrouwen in het bijzonder een steun in de rug geven. Ploumen: 'Het werk van Nighat sluit aan bij ons mensenrechtenbeleid, ze strijdt voor de vrijheid van meningsuiting, waaronder internetvrijheid, en bevordert gelijke rechten voor vrouwen. Maar ze betaalt een hoge prijs voor haar strijd en moet opboksen tegen vooroordelen tegen vrouwen. Deze prijs moet mensenrechten voor iedereen dichterbij brengen, ook in cyberspace.' Vorige winnaars van de tulp zijn mensenrechtenactivisten afkomstig uit onder meer Iran, China en de DRC.
In de week voor de uitreiking doet Nighat Dad verschillende Nederlandse steden aan tijdens de The Hague Defenders Days, die mensenrechtenorganisatie Justice & Peace organiseert. Ze bezoekt universiteiten en ngo's om te praten over digitale rechten. Daarnaast volgt ze een veiligheidstraining voor mensenrechtenactivisten bij The Hague Training Course on Security.