Uitzonderlijk: defensieminister Lieberman geeft toe dat Israel airstrikes op Syrie heeft uitgevoerd
in Israel / by Paul / on 07/12/2016 at 16:53 / Tags: Hezbollah, IAF, IDF, Israel, Syrie
Het is Israelisch beleid om dergelijke aanvallen niet toe te geven, noch deze te ontkennen. In dit geval maakte defensieminister Lieberman een uitzondering.
Een straaljager van de Israelische luchtmacht. Foto: Israeli Air Force
Een straaljager van de Israelische luchtmacht. Foto: Israeli Air Force
De Israelische minister van defensie Avigdor Lieberman deed woensdagmiddag een uitzonderlijke bekentenis: in een overleg met EU-afgevaardigden gaf hij toe dat Israel aanvallen op Syrie heeft uitgevoerd om wapen-transacties voor Hezbollah te voorkomen. De timing van Liebermans uitspraak is opvallend: woensdagmorgen stelde het Syrische staatspersbureau dat Israel een aanval zou hebben uitgevoerd op een militair vliegveld nabij Damascus.
De aanval vond plaats in de nacht van dinsdag 6 op woensdag 7 december. Volgens staatspersbureau SANA ontstond er een grote brand door de aanval, maar vielen er geen doden of gewonden. Een militaire bron die in het bericht werd geciteerd, beschuldigde Israel van de aanval - een niet onwaarschijnlijke beschuldiging gezien de eerdere Israelische acties in Syrie.
Hoewel Lieberman niet aan specifieke aanvallen refereerde in zijn uitspraak, lijkt het er sterk op dat hij laat doorschemeren dat Israel inderdaad achter de aanval van afgelopen nacht zit. Dat is uitzonderlijk, niet omdat het zo verbazingwekkend is dat Israel zo'n aanval uitvoert (dat is immers al vaker gebeurd) maar omdat het Israelisch beleid is om geen uitspraken te doen over dit soort operaties.
Bovendien is Israel de afgelopen week opvallend actief in Syrie: vorige week woensdag nam de Israeli Air Force (IAF) een konvooi van Hezbollah onder vuur, evenals een wapendepot van het Syrische leger. De aanval van dinsdagnacht is dus al de tweede keer in een week dat Israel een luchtaanval uitvoert.
Een mogelijke reden voor de recente Israelische aanvallen is de versterkte positie van de Syrische dictator Assad. Nu hij aan de winnende hand lijkt in de Syrische burgeroorlog, zou hij zich meer richten op de samenwerking met Hezbollah - inclusief wapenleveranties aan de Libanese terreurbeweging.
Nu Rusland in Syrie actief is, maakt het Syrische leger ook gebruik van de geavanceerde Russische radarsystemen. Een Israelische aanval is dus niet zonder risico's, ook vanwege de kans op een confrontatie met Russische vliegtuigen - iets wat Israel koste met het kost wil vermijden. Dat Israel nu toch meerdere aanvallen heeft uitgevoerd in een week tijd, duidt er dus op dat Hezbollah een serieuze grens heeft overschreden. Eerder noemden Israelische officials het leveren van wapens aan Hezbollah een `rode lijn' die hoe dan ook zou worden beantwoord door de Israelische krijgsmacht. Naar het schijnt is dat de afgelopen week dus gebeurd.