Warning: Undefined variable $persbericht in /srv/home/opennieuwsbanknl/domains/opennieuwsbank.nl/htdocs/www/inc_get_body.php on line 95

Beta-sitosterol verbetert behandeling tegen genitale HPV-infectie


OUD-BEIJERLAND, 20161206 -- Genitale wratten zijn een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Deze veelal goedaardige huidafwijking wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij deze infectie. De positieve eigenschappen van plantensterolen op het immuunsysteem blijken ook effectief bij de behandeling van genitale wratten.

Voor de behandeling van genitale wratten zijn verschillende opties. Deze gaan vaak gepaard met beschadiging van de huid, zoals het wegbranden (elektrotherapie) of aanstippen (cryotherapie) van de laesies. Ook kan de celdeling in zijn geheel geremd worden met podofyllotoxine. Deze behandelingen zijn niet zonder risico. Tevens is de kans op terugkeer van de infectie, met 20-30%, groot [1].

Om de patiënt weerbaarder te maken tegen terugkeer van de wratten, bestaat behoefte aan een goed verdraagbaar, aanvullend middel dat het immuunsysteem ondersteunt. Daarom onderzochten Griekse dermatologen of plantensterolen in combinatie met cryotherapie effectief zouden zijn bij de behandeling van genitale wratten en de terugkeer van de infectie zouden kunnen voorkomen [4]. 

Studie

Dermatologen, verbonden aan de Universiteit van Athene, vergeleken de effectiviteit van een combinatie van 20 mg bèta-sitosterol en 0,2 mg bèta-sitosteroline, toegevoegd aan driewekelijkse cryotherapie met de effectiviteit van cryotherapie alleen. Aan het onderzoek deden 123 patiënten met een genitale HPV-infectie mee.

Na drie maanden was 30,2% van de deelnemers, die de plantensterolen gebruikten naast de cryotherapie, vrij van laesies. Dit was slechts 18,3% in de groep die alleen werden behandeld met cryotherapie [4].

Na zes maanden was 61,7% van de personen, die behandeld werden met alleen cryotherapie, nog steeds vrij van laesies. In de groep deelnemers die ook plantensterolen gebruikten was dit percentage hoger, namelijk 79,4% [4]. De tijd tot het compleet verdwijnen van de laesies was tevens korter bij het gebruik van plantensterolen. Bij een groter aantal laesies aan het begin van de behandeling was meer tijd nodig om tot een complete verdwijning van de laesies te komen.

Prof. Patrick Bouic, een autoriteit op het gebied van immunologie aan de universiteit van Stellenbosch, reageerde zeer positief op de resultaten van het onderzoek. “Dit is indrukwekkend. Ik heb al vaak gezegd dat bèta-sitosterol/-sitosteroline, door zijn invloed op de T-cellen, extreem belangrijk zal zijn in de behandeling van patiënten met chronische virale infecties. Dit is een zeer goed geschreven artikel in een goed tijdschrift. De resultaten zijn zeer overtuigend.”

Invloed van plantensterolen op immuunfuncties

Al sinds de jaren ’70 worden de positieve effecten van de combinatie van de twee plantensterolen op het immuunsysteem onderzocht. Plantensterolen zijn vetachtige stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in de meeste hogere plantensoorten. Bèta-sitosterol is de meest voorkomende vorm van de plantensterolen. 1% van de sterolen komt voor als bèta-sitosterolglycoside – ook wel bèta-sitosteroline genoemd.

Bèta-sitosterol en –steroline ondersteunen het immuunsysteem door de verhoging van het aantal TH1-lymfocyten. De TH1-cellen zijn betrokken bij de productie van signaalstoffen die andere immuuncellen zoals B-lymfocyten en andere T-lymfocyten activeren. Ook zorgen TH1-cellen ervoor dat het immuunsysteem weer tot rust komt als lichaamsvreemde stoffen zijn geëlimineerd.

Naast de toepassingsmogelijkheden van bèta-sitosterol/-sitosteroline bij infecties met herpes [2] en HIV [3], blijkt uit de resultaten van de Griekse studie dat deze sterolencombinatie ook werkzaam kan zijn bij infecties met HPV.

In een recente, experimentele studie met cellijnen vertoonde bèta-sitosterol een remmend effect op de kwaadaardige verandering van baarmoederhalscellen door infectie met HPV [5].

Referenties:

1.   Wiley DJ, Douglas J, Beutner K, et al. External genital warts: diagnosis, treatment, and prevention. Clin Infect Dis. 2002;35:S210–24.

2.   Bouic PJD, Lamprecht JH. Plant Sterols and Sterolins: A Review of Their Immune-Modulating Properties. Altern Med Rev. 1999;4(3):170-7.

3.   Breytenbach U, Clark A, Lambrecht J, Bouic P. Flow cytometric analysis of the TH1-TH2 balance in healthy individuals and patients infected with the human immunodeficiency virus (HIV) receiving a plant sterol/sterolin mixture. Cell Biol Int. 2001;25:43–9.

4.   Stefanaki C et al. A randomized trial of efficacy of beta-sitosterol and its glucoside as adjuvant to cryotherapy in the treatment of anogenital warts. J Dermatolog Treat, 2015; 26(2): 139–142.

5.   Cheng D, Guo Z, Zhang S. Effect of β-sitosterol on the expression of HPV E6 and p53 in cervical carcinoma cells. Contemp Oncol (Pozn). 2015;19(1):36-42.