Nieuwe stappen in Partnership Talking Traffic | Rijkswaterstaat

Nieuwe stappen in Partnership Talking Traffic

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 01 december 2016- Laatste update: 01 december 2016 13:36 uur

Auto's die met elkaar praten en verkeerslichten die zijn afgestemd op de verkeersdrukte - het is geen toekomstmuziek meer. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft aangekondigd samen met decentrale overheden en marktpartijen EUR 90 miljoen te investeren in het 'Partnership Talking Traffic'. Rijkswaterstaat zet zich vanuit het programma Smart Mobility in om dit samenwerkingsverband tot een succes te maken.

Talking Traffic 1280x640

Het partnership is een samenwerkingsverband tussen de overheid, de verkeersindustrie, telecom- en internetbedrijven en automotive-bedrijven. Overheid en markt zijn hierin gelijke partners. Het samenwerkingsverband ontwikkelt de komende 5 jaar innovatieve verkeerstoepassingen: talking traffic. Hiermee kunnen weggebruikers - en in de nabije toekomst ook voertuigen - continu begeleid en ondersteund worden. Ze kunnen daardoor beter anticiperen op verkeerssituaties, wat goed is voor de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. Vanaf de zomer van 2017 worden de nieuwe toepassingen in de praktijk gebracht.

Slimme stoplichten

Een belangrijk onderdeel van de samenwerking is de ontwikkeling van een nieuwe generatie verkeerslichten, die voortdurend communiceren met voertuigen en fietsers. De nieuwe techniek zorgt er bijvoorbeeld voor dat een automobilist niet meer op een leeg kruispunt voor rood hoeft te wachten. Of het zorgt voor langere groentijden als er grote groepen fietsers zijn. Zware vrachtwagens hoeven in de stad minder te stoppen en op te trekken, omdat de verkeerslichten het zware transport herkennen en tijdig op groen springen.

Gerichte berichten

Rijkswaterstaat gaat zich inzetten voor consistente informatie-uitwisseling. Bijvoorbeeld door het aanpassen van lussen, matrixborden, verkeersregelinstallaties en verkeerscentrales, zodat ze op een snelle manier goede data produceren. Deze data is vervolgens inzetbaar voor individuele snelheidsadviezen, waarschuwingen voor gevaarlijke situaties en wegwerkzaamheden. Naarmate het aantal gebruikers groeit, wordt het voor de verkeerscentrale ook mogelijk om gerichte berichten naar weggebruikers in een bepaald gebied te sturen. Hiermee kunnen weggebruikers advies op maat krijgen bij ernstige ongevallen.

Rol Rijkswaterstaat

Het partnership is gericht op zowel de ontwikkeling als exploitatie van informatiediensten en loopt tot en met 2020. De rol van Rijkswaterstaat groeit gedurende het traject. Nu doet de organisatie mee als wegbeheerder en data leverancier. De rol van verkeersmanager zal groeien naarmate de toepassingen worden uitgebreid. Daarnaast zal Rijkswaterstaat de uitvoeringsverantwoordelijkheid overnemen. Dit in samenwerking met marktpartijen, zoals app-bouwers, autofabrikanten en producenten van navigatiesystemen.

Smart Mobility

Talking Traffic is een mooi voorbeeld van Smart Mobility: slimme technieken en nieuwe diensten op het gebied van informatietechnologie voor in de auto en langs de weg.