Kamermeerderheid steunt idee van vrederechter op buurtniveau

Kamermeerderheid steunt idee van vrederechter op buurtniveau

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoek doet naar de haalbaarheid van een zogeheten ‘vrederechter’ die in de wijken, dorpen en steden recht kan spreken. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers deed het voorstel voor de vrederechter in het debat over de begroting van Veiligheid & Justitie. De motie wordt ingediend door de ChristenUnie, SP, PvdA, D66, GroenLinks, SGP en de fractie Kuzu/Öztürk.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil dat de vrederechters net als de van tv bekende ‘rijdende rechter’ bemiddelen en rechtspreken in kleine zaken. Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is door het sluiten van rechtbanken de afstand tot de rechter steeds groter geworden. En door bezuinigingen staat bovendien de toegang tot het recht onder druk.

Vrederechters kunnen in een vroeg stadium worden ingeroepen voor een onafhankelijk oordeel, zodat een burenruzie niet verder escaleert en ook in kleine zaken recht kan worden gehaald.

Segers is dan ook blij met de steun van een Kamermeerderheid voor het voorstel om een onderzoek te doen de haalbaarheid van de vredesrechter: “Als deze vrederechter regelmatig langskomt in wijken en buurten, dan helpt dat om verhoudingen te herstellen en de samenleving veilig en leefbaar te maken. De vrederechter kan daarmee uiteindelijk ook de gewone rechtspraak ontlasten.”

In België en Frankrijk kennen ze deze vorm van ‘echte rijdende rechters’ al.

Motie Segers c.s.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat het van belang is dat burgers op een laagdrempelige manier toegang hebben tot de rechtspraak;

voorts overwegende dat in onder andere België en Frankrijk initiatieven bestaan om rechtspraak in de wijken, dorpen en steden terug te brengen, waarbij de focus niet alleen ligt op juridische, maar ook op maatschappelijke geschillenbeslechting;

constaterende dat de rechtspraak komend jaar een pilot start met burenrechters, waar buren voor een bedrag onder de 40 euro hulp kunnen krijgen om hun burenruzie te laten oplossen;

verzoekt de regering een onderzoek in te stellen naar de haalbaarheid, (maatschappelijke) kosten en baten en inpasbaarheid in de reguliere rechtspraak, van een vrederechter, die:

- regelmatig in iedere gemeente zitting heeft;

- een klein bedrag aan griffiekosten rekent;

- zich richt op juridisch gezien eenvoudige zaken van zowel civiele, bestuursrechtelijke als strafrechtelijke aard;

- bestaat uit (kanton)rechters, die ook in de gewone rechtspraak werkzaam zijn of waren;

- zich waar mogelijk richt op finale geschillenbeslechting.

Segers