Koenders: Trump beoordelen op zijn daden

Nieuwsbericht | 09-11-2016 | 09:32

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vanuit Nieuw-Zeeland een eerste reactie gegeven op de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. `De kiezer heeft gesproken.' Het is volgens Koenders nu afwachten wat de beleidsagenda van de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. `We zullen hem beoordelen op zijn daden', aldus Koenders.

`Het Amerikaanse volk heeft gesproken, na een spannende verkiezingsstrijd die ook veel spanningen en verdeeldheid zichtbaar heeft gemaakt', aldus de minister. Hij heeft zorgen over de verkiezingsretoriek die is gebezigd. `Trump heeft tijdens de campagne uitspraken gedaan die haaks staan op hoe wij onze samenleving en wereldorde graag zien, bijvoorbeeld over de NAVO, de relatie met Rusland en Europa en over bevolkingsgroepen.'

Koenders wijst op het belang van samenwerking met de Verenigde Staten en vertrouwt erop dat deze wordt voortgezet. De samenwerking is volgens hem onmisbaar. Koenders: `We hebben elkaar in deze wereld hard nodig. We staan voor mondiale uitdagingen als klimaatverandering en terrorismebestrijding en moeten ook gezamenlijk de crises in de ring van instabiliteit rondom Europa aanpakken. Samenwerking met de VS is ook essentieel voor onze welvaart, omdat onze economische verwevenheid aanzienlijk is.' De handels- en investeringsrelatie met de VS levert in ons land ruim 600.000 banen op.