Politiek sterk verdeeld over zorgverzekering
Barendrecht, 20161031 -- Politieke partijen zijn sterk verdeeld als het gaat om de zorg en de zorgverzekering, vooral met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. Dat blijkt uit een analyse van ZorgWijzer.nl onder de verkiezingsprogramma’s van alle partijen.
Eigen risico
Allereerst zijn er een aantal partijen, namelijk de PVV, 50Plus, SP, GroenLinks en PvdA die er duidelijk voor pleiten om het eigen risico volledig af te schaffen. Andere partijen vinden dat te ver gaan en willen het eigen risico alleen verlagen (ChristenUnie en CDA). VVD, D66 en SGP zijn tegen een afschaffing van het eigen risico, maar zijn wel bereid om kritisch te kijken naar de betaalbaarheid ervan. De Partij voor de Dieren wil als enige partij een inkomensafhankelijk eigen risico.
Het Centraal Planbureau (CPB) berekende onlangs dat afschaffing van het eigen risico 4,5 miljard euro kost. Waar de tegenstanders van het eigen risico dit geld vandaan willen halen, is niet altijd even duidelijk. GroenLinks wil het geld halen bij een verhoging van de vermogensbelasting en winstbelasting. Daarnaast wil de partij een strengere aanpak van belastingontwijking.
De VVD geeft aan dat het verdwijnen van het eigen risico samengaat met een forse stijging van de premie of andere collectieve lasten. Minister Schippers van Volksgezondheid gaf dan ook al aan geen voorstander te zijn van een zorgstelsel zonder eigen risico, aangezien de premie voor alle verzekerden dan met 284 euro omhoog gaat. Het geld moet immers ergens vandaan komen.
Nationaal Zorgfonds
De SP spreekt zich sterk uit voor een Nationaal Zorgfonds waarin zorgverzekeraars en het eigen risico worden afgeschaft, het basispakket wordt uitgebreid en de overheid verantwoordelijk wordt voor het uitvoeren van de zorgverzekering en het inkopen van zorg en medicijnen.
Het plan van de SP kan echter bij weinig politieke partijen op steun rekenen. Alleen 50Plus en de dierenpartij hebben steun betuigd voor een Nationaal Zorgfonds. De overige partijen uitten juist felle kritiek op de ideeën van de SP. Zo zou er nauwelijks tot geen financiële onderbouwing zijn voor een nieuw centraal geregeld zorgstelsel zonder verzekeraars. Daarnaast ontbreken veel uitgangspunten van het concept, bijvoorbeeld hoe de geldstromen gaan lopen en hoe alle marktwerking precies uit de zorg kan worden gehaald.
Bekijk het complete overzicht van de politieke partijen op ZorgWijzer.nl.