De Nationale Opera brengt Void Space samen met Stedelijk Museum

Persbericht

De Nationale Opera brengt VOID Space samen met Stedelijk Museum

Een 'vocal installation' op de grens van zang en beeldende kunst

De benedenverdieping van het Stedelijk Museum is in november het decor zijn van een spectaculaire meerdaagse performance, in een samenwerking met De Nationale Opera en Stichting Zout.

De speciaal voor deze gelegenheid ontwikkelde performance Void Space bevindt zich op het grensvlak tussen zang en beeldende kunst en sluit in het Stedelijk aan bij een langlopende traditie waarbij het idee van ‘performance’ wordt ingevuld door experts buiten het museale veld. Het resultaat is een twee uur durende 'vocal-installation' in de grote benedenzaal van het Stedelijk, waarbij de tentoonstellingszaal - letterlijk tijdelijk een void space - als uitgangspunt is gebruikt.

Void Space is geïnspireerd op het orakel van Delphi. Negentig senioren, twee operazangers en een handvol jongeren zingen en fluisteren het publiek toe. Mysterieuze woordenstromen, fragmenten uit Richard Wagners Parsifal. En wie goed luistert, ontwaart voorspellingen over de toekomst van de wereld en van de kunsten.

Deze editie van Zingen bij de Opera werkt niet alleen met een klassiek repertoire, maar kent een grote eigen inbreng. Tijdens de repetities zetten de deelnemers namelijk eigen tekstmateriaal in muziek om, onder leiding van Niels Vermeulen, gespecialiseerd in ‘collaborative music making’ – een techniek waarbij iedereen maker en eigenaar is van het materiaal. Elena Vink en Sandy Oliver nemen de solistenpartijen op zich en enkele Blikopeners van het Stedelijk Museum (jonge peer educators) helpen met de fysieke productie van Void Space. Het artistieke concept is afkomstig van Marcel Sijm.

Na succesvolle eerdere samenwerkingen tussen De Nationale Opera en het Stedelijk, zoals bij de recente producties Bewogen Bewegen en Homo Ludens, is het Stedelijk graag onderdeel zijn van het participatieproject Zingen bij de Opera. Dit is een jaarlijks terugkerend concept van De Nationale Opera, waarbij iedereen, ongeacht ervaring, kan meedoen aan een muzikale productie. Waar eerdere jaren de operatraditie centraal stond, wordt dit jaar juist ingezet op vernieuwing en experiment.

Locatie: Stedelijk Museum, benedenzaal