Referendum over CETA komt eraan

Persbericht – 26 oktober 2016

Referendum over CETA komt eraan

Nederland neemt stokje van de Walen over

Nu er een akkoord komt over CETA, komt het Nederlandse referendum tegen CETA weer volop in beeld. Al 184.000 Nederlanders tekenden voor de petitie voor dit referendum op de website www.ceta-referendum.nl van het Platform TTIP CETA Referendum.

“Wij zijn vastbesloten om dit referendum aan te vragen en gaan er alles aan doen om 300.000 handtekeningen binnen te halen”, zegt woordvoerder Niesco Dubbelboer van het Platform TTIP CETA Referendum. Het Platform is een initiatief van Meer Democratie, Milieudefensie, foodwatch en het Transnational Institute. Totaal 11 organisaties hebben zich tot heden aangesloten.

“De Walen hebben dapper weerstand geboden vanuit hun terechte kritiek dat met CETA de belangen van het grote bedrijfsleven boven dat van mensen wordt gesteld. Nu ze toch akkoord zijn, nemen wij graag het stokje van hun verzet over”, aldus Dubbelboer.

Geen gelopen race

De regeringsleiders gaan nu weliswaar hun handtekening zetten onder CETA, maar het komende jaar moeten de parlementen van alle 28 lidstaten – waaronder een aantal regionale – CETA nog definitief goedkeuren. “In die tijd kan er nog veel gebeuren. Er komen in een aantal landen verkiezingen aan. CETA is in heel Europa omstreden. Dit verdrag is nog zeker geen gelopen race ”, zegt Dubbelboer.

Niet tegen EU en handel

De initiatiefnemers benadrukken dat zij niet tegen de EU en internationale handel zijn. “Maar CETA gaat veel verder dan handel. De private arbitragehoven geven speciale rechten aan grote bedrijven om overheden aan te klagen wegens beleidswijzigingen. We worden gedwongen de vaak lagere Canadese standaarden voor arbeidsrechten, consumentenbescherming en dierenwelzijn te accepteren. Er worden transatlantische organen opgericht die nieuwe regelgeving kunnen invoeren buiten de parlementen om. Parlementen en burgers worden zo buitenspel gezet en daar hebben wij grote kritiek op”, aldus Dubbelboer. “Via het referendum willen we het EU-handelsbeleid resetten en op die manier werken aan duurzame, eerlijke en democratische handelsverdragen”.