Echte banen in de bouw verloren door uitspraak Hof
Uitzendbedrijven in de bouw mogen huisvestingskosten in rekening brengen bij hun buitenlandse werknemers, terwijl ze deze voor Nederlandse werknemers moeten vergoeden. Dat heeft het Hof deze week geoordeeld in de zaak van FNV tegen uitzendgigant Aelbers. Deze uitspraak leidt ertoe dat via een belastingtruc buitenlandse uitzendkrachten vele malen goedkoper zijn dan Nederlandse werknemers.
‘Enorm teleurstellend, deze uitspraak’, aldus Janna Mud, sectorhoofd Bouw bij de FNV. ‘Er gaan nu echte banen verloren omdat het Hof toestaat dat een uitzendkracht van over de grens goedkoper is dan iemand van om de hoek.’Winst door schijnconstructieHet bouw-uitzendbureau Aelbers is vooral actief bij de aanleg van bruggen en wegen. Aelbers verlaagt zijn loonkosten door bij zijn honderden Poolse, Duitse en Roemeense timmermannen hoge kosten voor huisvesting en reizen met het brutoloon ‘uit te ruilen’, waardoor het minder belasting betaalt, en in te houden op het nettoloon.
‘Hierdoor worden andere bedrijven uit de markt gedrukt en vloeien vele tonnen euro’s die eigenlijk voor werknemers en voor de Nederlandse staatskas bestemd zijn, onterecht in de kas van het uitzendbedrijf. De FNV vindt dat er oneigenlijk gebruik gemaakt wordt van een regeling. De regeling wordt op deze manier een verdienmodel’, zegt Janna Mud. ‘Dat lijkt me niet de bedoeling.’
Janna Mud vervolgt: ‘Wiebes en Asscher zijn aan zet. Wij willen dat het kabinet deze regeling, de zogenoemde ET-regeling, aanpakt. Er moet echt een einde komen aan deze belastingtruc. Het kan toch niet zo zijn dat de belastingbetaler moet meewerken aan oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. Aan de ene kant is er de Wet Aanpak Schijnconstructies om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, en aan de andere kant beslist een rechter dat oneerlijke concurrentie prima is. Hiermee ondergraaf je het principe gelijk loon voor gelijk werk volledig.’Wettelijke regeling gebruikt voor oneerlijke concurrentieIn de cao Bouw & Infra is vastgelegd dat uitzendkrachten recht hebben op een vergoeding van dubbele huisvestingskosten. In de bouw werken mensen immers altijd op een andere plek. Die afspraak veegt het Hof nu van tafel.
Daarmee kunnen uitzendbureaus in de bouwsector legaal hun loonkosten voor buitenlandse werknemers verlagen. Deze uitspraak doet geen recht aan de belangen van alle werknemers in de bouw. Het lijkt alsof de rechters met deze uitspraak ingrijpen in de cao-afspraken.De FNV kwam de misstanden bij Aelbers op het spoor door loonstrookjes van leden in de bouw te analyseren. ‘Wij vinden het onbegrijpelijk dat het Hof meegaat in een situatie van ongelijke beloning van arbeidskrachten. De FNV eist gelijk loon voor gelijk werk. We overwegen om in cassatie te gaan tegen de uitspraak’, sluit Janna Mud af.