Biobased en bijenvriendelijk | Rijkswaterstaat

Biobased en bijenvriendelijk

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 25 oktober 2016- Laatste update: 25 oktober 2016 09:41 uur

De bij wordt in Nederland met uitsterven bedreigd en dat betekent dat bestuiving van natuur en landbouw onder druk komt te staan. Rijkswaterstaat helpt de bij met onder andere de Honey Highway en de `Bee-O-Based'-lichtmastbeschermers.

`Een wereldprimeur', zo haalde de nieuwe A4 tussen Delft en Schiedam eind vorig jaar het nieuws. Het nieuwe stuk snelweg kreeg de titel '1e Honey Highway ter wereld', doordat de 6 km lange bermen waren ingezaaid met biologisch bloemenzaad. De bloemenzee levert nectar en voedsel op voor insecten: een idee van lokaal initiatiefneemster Deborah Post. Haar Stichting Honey Highway wil rijkswegen, provinciale wegen en het spoor inzaaien met biologisch meerjarig en streekeigen bloemenzaad. De bloemrijke bermen moeten de bijen voldoende voedsel bieden om lang te kunnen overwinteren.

Bloemenzee in de berm

Bijensterfte in Nederland heeft 4 oorzaken: er is tegenwoordig te weinig voedsel, er wordt steeds meer mest en gif gebruikt, er zijn te weinig imkers en bijen sterven aan ziektes uit andere landen. De snelwegberm is uitermate geschikt als bijenparadijs, omdat het - op natuurgebieden na - de enige schrale grond in ons land is waar geen kunstmest en landbouwgif wordt gebruikt. In navolging van de A4 is de gemeente Schipluiden al begonnen met het inzaaien van gemeentelijke bermen.

Plantaardige beschermers

Een ander bijenvriendelijk initiatief is de Bee-O-Based-lichtmastbeschermer. Samen met de Vermeulen Groep en Natural Plastics plaatste Rijkswaterstaat onlangs de 1e serie milieuvriendelijke lichtmastbeschermers langs de N11 en in oktober volgde een 2e serie langs de A12. Ze zijn bedoeld om lichtmasten en kasten te beschermen tegen maaischade, maar moeten tegelijkertijd de biodiversiteit een boost geven. Het is een pilot van verschillende ketenpartners.

Bijzonder aan de nieuwe beschermers langs de N11 is dat ze gemaakt zijn van plantaardig materiaal. In elke beschermer wordt ruim 6 kg CO2 vastgehouden. Bovendien biedt de beschermer om de lichtmast ruimte voor een milieuvriendelijke barriere waarin onderhoudsvrije beplanting wordt geplaatst. Deze beplanting is uitgekozen op hun voedingswaarde voor bijen.

De beschermers zorgen er bovendien voor dat minder herstelwerkzaamheden nodig zijn en dat zorgt weer voor minder verkeershinder. Omdat de beschermers van biobased plastic zijn gemaakt, zijn ze 100% herbruik- en recyclebaar. Bij eventuele beschadigingen komen er geen schadelijke stoffen vrij in het milieu en tot slot, het is mogelijk mineralentekorten in de grond aan te vullen via de beschermer.

Bijenhotel

Bijen die een plek zoeken om te slapen of overwinteren kunnen sinds kort terecht in het bijenhotel bij Rijkswaterstaatkantoor Westraven in Utrecht. De Vermeulen Groep bood het hotel aan tijdens de Innovation Expo. Bijen kunnen er een nest maken, voedsel verzamelen en eitjes leggen. Bijen die alleen leven, nestelen zich vaak in kleine holtes in de natuur. In de moderne omgeving zijn die steeds minder goed te vinden.