Onderhoud aan begroeiing langs de IJssel in Kampen van start | Rijkswaterstaat

Onderhoud aan begroeiing langs de IJssel in Kampen van start

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 20 oktober 2016- Laatste update: 20 oktober 2016 17:32 uur

Vanaf 24 oktober wordt er gestart met het weghalen van groen in de Kampense uiterwaarden De Naters, Kampen, Haatland, Pijperstaart, Ketelpolder, Ketelmeer en een gedeelte van de Onderdijkse Waard (vanaf de brug). Door bomen en struiken weg te halen op plaatsen waar de rivier bij hoogwater het snelst stroomt, blijft de rivier ook bij hoogwater goed doorstromen. Dit vermindert de kans op overstromingen.

De werkzaamheden bestaan uit: begroeiing weghalen en afvoeren, takhout versnipperen en stobben frezen. In het kader van duurzaam beheermaatregelen worden mogelijk ook oevers vergraven en/of rasters geplaatst. De uitvoering van het werk gebeurt zorgvuldig: vlak voor de start van het werk bekijken de ecoloog van de aannemer en een onafhankelijk gespecialiseerd ecologisch bureau de situatie ter plekke. Treffen zij beschermde soorten aan, dan wordt het werk stil gelegd, of blijft er begroeiing staan. Werklocaties en rijroutes zullen tijdig en goed worden aangegeven. Het verwijderen, en eventueel versnipperen en afvoeren van de begroeiing wordt zo uitgevoerd dat de overlast tot een minimum beperkt blijft.

Planning

De planning is onder voorbehoud en afhankelijk van -onder meer- de begaanbaarheid van de uiterwaarden in verband met hoogwater, en het moment van vergunningverlening. Voor meer informatie over de werkzaamheden en de planning ervan, kijk op de website van Stroomlijn IJssel en de pagina van Stroomlijn. Voor uw specifieke vragen of opmerkingen over de geplande werkzaamheden en andere zaken kunt u contact opnemen met dhr. Xander Tekelenburg van Courant.

Samenwerken aan een betere bescherming tegen hoogwater

Het regent vaker en harder. Hierdoor krijgen rivieren vaker te maken met hoogwater. Door bomen en struiken weg te halen op plaatsen waar de rivier bij hoogwater het snelst stroomt, blijft de rivier ook bij hoogwater goed doorstromen. Dit vermindert de kans op overstromingen. Programma Stroomlijn levert samen met andere programma's van Rijkswaterstaat, zoals Ruimte voor de Rivier, Maaswerken en het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een belangrijke bijdrage aan het beschermen van Nederland tegen overstromingen. Want ons klimaat verandert en Nederland is kwetsbaar voor overstromingen. Dit betekent dat we blijvend moeten werken aan bescherming tegen hoogwater.