Kans op werk vergroten via 'activerend werk' - Gemeente Arnhem


Kans op werk vergroten via 'activerend werk'Om de kans op werk voor mensen met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt te vergroten wordt het instrument activerend werk vanaf 1 januari 2017 structureel ingezet. Kern van activerend werk is dat mensen stap voor stap worden begeleid naar werk of een vorm van dagbesteding die het beste bij hen past. Uitgangspunt daarbij is dat iedereen een gelijke kans verdient om zijn of haar talenten te ontwikkelen en in te zetten voor onze samenleving.
Bij activerend werk wordt uitgegaan van de kracht en de kwaliteiten van mensen en het werk dat daarbij past, in plaats van belemmeringen. Daarom worden bij activerend werk de volgende uitgangspunten gehanteerd: zo passend mogelijk, zo lokaal mogelijk en zo efficiënt mogelijk. Op die manier wordt zo goed mogelijk aangesloten bij de individuele kwaliteiten van de persoon. En door werkzaamheden dicht bij mensen in hun buurt te organiseren komen ze in een vertrouwde omgeving terecht.

Bewezen formule

De afgelopen periode is al ervaring opgedaan met deze werkwijze via de pilot Activerend Werk. Dankzij de inzet en betrokkenheid van de partners binnen deze pilot kan activerend werk nu als structurele werkwijze worden ingezet. Het college van burgemeester en wethouders heeft bovendien besloten om jaarlijks 3,2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor activerend werk.

Partners

De huidige partners binnen de pilot activerend werk zijn SIZA, Driestroom, RIBW, Presikhaaf & Bedrijven, ROC Rijn IJssel, De Onderwijsspecialisten, De Vrijwilligerscentrale en de gemeente. Activerend werk is meegenomen in de inkoop sociaal domein van de regio Arnhem. Geïntresseerde aanbieders kunnen meer informatie vinden op www.regiocentraalgelderland.nl
Publicatiedatum: 24 oktober 2016
Uitgelicht