Hariri: `Michel Aoun nieuwe president van Libanon'
in Midden-Oosten / by Mike Durand / on 21/10/2016 at 11:02 / Tags: Hezbollah, Libanon
Oud-premier en leider van de Libanese Toekomst partij, Saad Hariri, kondigde gisteren tijdens een toespraak aan zijn partij aan dat hij de benoeming van de christelijke leider Michel Aoun zal steunen voor de post van president van Libanon. De functie van president staat al 30 maanden vacant omdat het parlement, die de nieuwe president moet kiezen, door onderlinge verdeeldheid in 45 sessies nog geen nieuwe president heeft gekozen. De 46ste sessie volgt op 30 oktober en door de ondersteuning van de benoeming van Aoun door de Toekomst partij van Hariri zal de nieuwe Libanese president hoogstwaarschijnlijk een feit zijn.
Hariri gaf een lange toespraak, waarin hij gedetailleerd de problemen in Libanon aangeeft, zijn land zit in een politieke impasse die gebroken dient te worden. Dit is de reden dat hij en zijn partij de impopulaire rivaal Aoun zal ondersteunen als nieuwe Libanese president. Hariri zei dat het belang van de bevolking voorop dient te staan en niet partijbelangen binnen de Libanese politiek. De verwachting is dat na de benoeming van Michel Aoun als president dat deze Saad Hariri zal benoemen als premier.
Politieke spanningen
Sinds mei 2014 is de termijn van de huidige president Michel Suleiman verstreken, maar sindsdien is zijn mandaat twee maal verlengd. Door de grote rivaliteit en meningsverschillen tussen christelijke en islamitische politici en de invloed van de bloedige burgeroorlog in buurland Syrie waar ook de Libanese terreurbeweging Hezbollah actief is aan de zijde van het Assad-regime. De politieke rivaliteit in het parlement heeft dan ook geleid dat er al 45 maal een parlement sessie is mislukt, veelal door een boycot door politici om aan de sessie deel te nemen waardoor er niet voldoende steun gevonden kon worden voor de benoeming van een nieuwe president. De verwachting is dat er tijdens de 46ste sessie, volgende week, wel een nieuwe president zal worden verkozen, de maronitische christenleider en oud-legerleider Michel Aoun.
De nieuwe president wordt gekozen door het parlement en de positie van president is gereserveerd voor een maronitische christen. De post van premier is weggelegd voor een soennitische moslim en de post van voorzitter van het parlement is weggelegd voor een sjiitische moslim. Deze verdeling is geregeld om er verzekerd van te zijn dat alle groepen in de Libanese samenleving een machtspositie binnen de Libanese politiek bekleden.
Michel Aoun
De 83-jarige ex-generaal Aoun is een controversiele figuur. Hij diende als hoofd van het Libanese leger en was korte tijd als premier tijdens de burgeroorlog in Libanon (1975-1990). In deze periode was hij een fervent tegenstander van Syrische militaire aanwezigheid in Libanon. In 1989 riep hij zelf op tot een `Bevrijdingsoorlog' tegen de Syrische aanwezigheid in zijn land, Syrische troepen reageerden met groot geweld en Aoun zocht schuil in de Franse ambassade in Beiroet dat door de Syrische troepen zwaar onder vuur werd genomen. Hij kon na tussenkomst van Frankrijk afreizen naar dat land om daar in ballingschap te leven. In 2005 keerde hij terug naar Libanon omdat de Syrische troepenmacht zich uit Libanon terugtrok. Een jaar later in 2006 deed Aoun veel stof opwaaien omdat hij zich lieerde aan de Libanese terreurbeweging Hezbollah.