Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
HEEMSKERK, 20161020 -- Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen op deze lijst worden toegevoegd. Wel is het nog steeds toegestaan pijnstillers zoals opioïden (morfineachtige pijnstillers) te nemen. Echter de lijst met verboden middelen wordt langer.
Sedert langere tijd gingen er al stemmen op om de zware pijnstiller Tramadol op de dopinglijst te zetten. Er wordt al langer geroepen dat het geneesmiddel concentratiestoornissen bevordert. Deze concentratieproblemen kunnen de oorzaak zijn van vele valpartijen in het peloton. Om deze reden is besloten het pijnstillende medicijn Tramadol op de dopinglijst toe te voegen.
Het verbod kwam er op ‘herhaaldelijk verzoek' van de MPCC (vereniging voor een geloofwaardig wielrennen) en het WADA (World Anti-Doping Agency). Sedert langere tijd gingen er al stemmen op om de zware pijnstiller Tramadol op de dopinglijst te zetten. De pijnstiller is niet verboden en kan eenvoudig online gekocht worden. De pijnstiller Tramal wordt veelal zonder recept aangeboden. Ook via andere kanalen zoals bijvoorbeeld in Duitsland kan men de pijnstiller Tramadol makkelijk zonder voorschrift bestellen.
Dit zorgt ervoor dat vele wielrenners het middel gebruiken. Want de pijstillende effecten van het medicijn zijn groot. Hierdoor kunnen wielrenners hun grenzen verleggen en langer doorgaan op een hoog niveau. Gezien de vele valpartijen en de rijders welke bij deze ongelukken Tramadolor of Tramal hebben gebruikt is de MCCP ervan overtuigd hier een overwinning mee behaald te hebben. Een pijnstiller van dergelijk kaliber hoort niet in het peloton thuis aldus de MCCP.