UNESCO directeur-generaal Bokova fel tegen anti-Israelische resolutie

in Israel / by Mike Durand / on 14/10/2016 at 14:28 / Tags: Egypte, onderwijs, PA, VN, Westbank

UNESCO directeur-generaal Irina Bokova heeft vandaag uitgehaald richting de raad van bestuur van de Organisatie omdat deze donderdag een anti-Israelische resolutie heeft aangenomen. De resolutie negeert de band van het jodendom met de Tempelberg en laat twijfels rijzen de band van de Joodse religie en de Westelijke Muur. De Israelische minister van Onderwijs Naftali Bennett besloot eerder vandaag tot opschorting van alle relaties met de UNESCO.

Een ontwerpresolutie die de Joodse historische banden met de Oude Stad van Jeruzalem bagatelliseert, is donderdag ingestemd door de UNESCO, de Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van de Verenigde Naties. De ontwerpresolutie werd door de PA in samenwerking met Egypte, Algerije, Marokko, Libanon, Oman, Qatar en Sudan. De ontwerpresolutie kreeg 24 stemmen voor, 26 onthielden zich van stemming en slecht zes leden stemden tegen de resolutie, waaronder Nederland (Lees ook: President Rivlin: UNESCO maakt zichzelf belachelijk met anti-Israelische resolutie).

De Israelische premier Netanyahu noemde de beslissing van de UNESCO gisterenavond "absurd" omdat deze stelt dat het Joodse Volk geen banden heeft met de Tempelberg en de Westelijke Muur. Netanyahu stelde voor om de UNESCO-leden een bezoek te laten brengen aan de Boog van Titus in Rome. De Boog van Titus herbergt een gravure van een zevenarmige menora, het symbool van het Joodse Volk toen en nu van de Joodse staat. Na het vernielen en plunderen van de Tweede Tempel op de Tempelberg 2000 jaar geleden, werden vele geplunderde stukken als buit naar Rome gebracht. Wellicht zal de UNESCO binnenkort verklaren dat keizer Titus zich heeft bezig gehouden met 'zionistische propaganda', verklaarde Netanyahu. Hij noemt de beslissing net zo absurd als het ontkennen van de Chinese band met de Grote Muur en de band van Egypte met de piramides.

Het Tempelbergcomplex is, als de plaats waar in Bijbelse tijden de twee Tempels hebben gestaan, de heiligste plaats van het Jodendom. Voor Moslims is hij de op twee na heiligste plek, omdat hier de Al-Aqsa en de Koepelrots moskeeen zijn gebouwd (Lees ook: Tempelberg is Joods). De Jordaanse stichting Waqf is de religieuze autoriteit die het complex beheert en verantwoordelijk is voor het onderhoud, de restauratie en het regelen van de toegang ervan. In 1967 is met de Waqf overeengekomen dat dezelfde regels als vroeger blijven gelden en dit is in 1994 met Jordanie bevestigd. Een Israelische wet bepaalt dat niet-moslims er mogen komen op de afgesproken uren, maar er niet zichtbaar mogen bidden.

De Palestijnen beschuldigen Israel steeds weer van pogingen om de status quo te veranderen, maar Israel ontkent met klem (Lees ook: Tempelberg: de status quo). Het afgelopen 10 maanden heeft deze Palestijnse beschuldiging, gepropageerd door de leiders van de PA, in Israel en op de Westbank bijgedragen aan de Palestijnse geweldsgolf waarbij tientallen Israeli's zijn gedood door aanvallen met messen, schietwapens en auto's.