President Rivlin: UNESCO maakt zichzelf belachelijk met anti-Israelische resolutie
in Israel / by Guy Muller / on 13/10/2016 at 17:10 / Tags: EU, Tempelberg, UNESCO, VN, VS
President Reuven Rivlin (c) European Union 2016 - European Parliament
'Geen enkel forum ter wereld kan beweren dat er geen band bestaat tussen het Joodse volk en Jeruzalem. Een organisatie die zoiets zegt, vernedert zichzelf. De geschiedenis kan niet worden veranderd.'
De Israelische president Rivlin neemt in felle bewoordingen afstand van de vandaag aangenomen UNESCO-resolutie waarin de band tussen Joden en Jeruzalem wordt ontkend. De resolutie werd aangenomen met 24 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 26 onthoudingen.
Israel krijgt er flink van langs in de resolutie: zo zou het de heiligheid van de Al-Aqsa moskee bedreigen en geweldplegen tegen moslims die in de moskee willen bidden. Heilige plaatsen van zowel Joden als moslims worden in de resolutie alleen bij hun islamitische namen genoemd: zo wordt het bekende plein bij de Westelijke Muur omschreven als 'Al Buraq plaza'. De Tempelberg heet in de resolutie 'al Haram al Sharif' en het graf van Rachel, buiten Bethlehem, 'Bilal ibn Rabah-moskee'.
Ook oppositieleider Izaak Herzog is niet te spreken over de resolutie: hij zei dat UNESCO zijn taak verwaarloost en bovendien de relevantie van Internationale organisaties in gevaar brengt. Hij roept UNESCO dit bizare besluit terug te draaien en zich te richten op het behouden en uitdragen van de geschiedenis in plaats van het vervalsen ervan.
De eenzijdige voorstelling van zaken waarin de islamitische claim op heilige plaatsen wordt geaccepteerd terwijl de Joodse identiteit van deze plaatsen wordt ontkend, past in een trend waarin Israel via internationale fora wordt aangevallen en gedelegitimeerd. UNESCO is helaas niet het enige VN-orgaan waarin Israel op een partijdige manier wordt aangevallen, ook de VN-Mensenrechtenraad is berucht om zijn vele anti-Israelische resoluties.
Nederland was een van de zes landen die tegen de resolutie stemden, net als de VS, het Verenigd Koninkrijk, Litouwen, Duitsland en Estland. De overige EU-landen onthielden zich van stemming.