Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
Zesde editie 's werelds grootste festival voor historische fortepiano's in oktober 2016 in Amsterdam, Zutphen, Kasteel Heeswijk en andere historische locaties
AMSTERDAM, 20160805 -- De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het grootste festival voor fortepiano. Topmusici uit de gehele wereld spelen tijdens dit jaarlijks door Museum Geelvinck georganiseerde festival op historische fortepiano’s, vroege vleugels en tafelpiano’s. De concerten vinden plaats in sfeervolle historische en eigentijdse locaties in Amsterdam, Zutphen en diverse kastelen en buitenplaatsen. Naast het gevarieerde concertaanbod staan ook masterclasses, lecture-recitals en het prestigieuze Internationaal Geelvinck Fortepiano Concours op het programma. Het Geelvinck Fortepiano Festival vindt plaats van 14 tot en met 30 oktober 2016.
Het thema van deze zesde editie is ‘Grenzen overschrijden: revolutie, romantiek en emancipatie’. Het festival heeft bekende klassieke werken in verrassende nieuwe interpretaties geprogrammeerd en laat in de vergetelheid geraakte klassiekers opnieuw sprankelen. Tevens zullen vele premières klinken van nieuwe werken die speciaal voor fortepiano zijn geschreven door internationale componisten; o.a. van Ann Carr-Boyd (AUS), Leonardo Coral (MEX) en de in Nederland wonende Griekse Aspasia Nasopoulou.
Het festival is opgezet rond de belangrijkste Nederlandse verzameling werkende historische piano’s uit de 18e en 19e eeuw. Ieder instrument heeft zijn eigen unieke klankkleur en karakteristieke eigenschappen. Zo’n 22 authentieke historische piano’s worden tijdens het festival bespeeld door fortepianisten zoals Richard Egarr, Willem Brons, Shuann Chai en de jonge talentvolle Olga Pashchenko. Ieder concert wordt ingeleid met een toelichting over de bespeelde piano’s, het verhaal achter de compositie en de motivatie van de musici.
Concours en masterclasses
Het Geelvinck Fortepiano Concours (12-16 oktober) is een onderdeel van het festival en heeft als doelstelling het stimuleren van aanstormend professioneel talent op de historische fortepiano. Het concours wordt vormgegeven in samenwerking met Marcel Baudet (Young Pianists Foundation). Ook worden diverse masterclasses gegeven die voor publiek toegankelijk zijn.
Museum Geelvinck en het Geelvinck Fortepiano Festival
Voor Museum Geelvinck zijn muziek en instrument onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijzonder is dat het publiek tijdens het festival van het authentieke geluid van verschillende historische piano’s naast elkaar kan genieten. Door schenkingen en verwerving beslaat de collectie inmiddels ruim 110 instrumenten, waarvan sommige helaas nog in erbarmelijke staat. Gesteund door bijdragen van cultuurfondsen worden deze weer bespeelbaar gemaakt. Het museum heeft op verschillende buitenplaatsen en kastelen historische piano’s geplaatst en organiseert daar nu kamerconcerten. Samen met het Pianola Museum is het museum bezig met een nieuwe publiekspresentatie in Amsterdam. Bovendien wil het museum in de loop van 2017 zijn deuren openen in Zutphen.
Levend muzikaal erfgoed
Het festival beperkt zich niet tot de historisch geïnformeerde muziekpraktijk. Artistiek leider Michael Tsalka zoekt samen met fortepianisten uit de gehele wereld naar nieuwe interpretaties van oude muziek en legt onverwachte dwarsverbanden. De historische piano’s met hun eigen karaktervolle geluid inspireren componisten en musici tot combinaties, die voor ons aan de moderne concertvleugel gewende oor verrassend nieuw klinken. Het festival werkt hiermee aan de toekomst van dit levend muzikaal erfgoed.
Voor meer informatie en kaartverkoop: www.geelvinckfestival.nl