78 Ethiopische Joden zondag overgevlogen naar Israel

in Israel / by Mike Durand / on 07/10/2016 at 12:35 / Tags: Jodendom, Knesset

Een eerste groep van 78 Joodse Ethiopiers zal zondag aankomen in Israel. In 2013 bepaalde Israel dat de Joodse gemeenschap, de 9.000 tellende Falash Mura, over te brengen vanuit Ethiopie naar Israel. Het plan werd in de wacht gezet vanwege budgettaire beperkingen. Woordvoerder van Likoed parlementarier David Amsalem, Nimrod Sabbah, verklaarde dat: "de tickets zijn gekocht, de absorptie centra zijn klaar" en "we zullen ze zondag met open armen ontvangen". Amsalem zet zich al jaren in om de Falash Mura naar Israel over te vliegen.

Het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken keurde in 2013 een immigratieplan goed voor de Falash Mura uit Ethiopie. De Knesset keurde het plan in november 2015 ook goed, de stemming was unaniem, om de 9.000 tellende gemeenschap naar Israel te brengen. Vrijwilligersorganisaties en de Ethiopische gemeenschap in Israel hadden een landelijke publiciteitscampagne gevoerd om de Falash Mura naar Israel over te brengen. Enig probleem was de financiering voor de operatie omdat hier in het door de Knesset goedgekeurde plan geen rekening mee was gehouden. In april dit jaar werden de gelden voor de operatie vrijgemaakt door de Israelische regering om een parlementscrisis te voorkomen.

De Falash Mura beweren afstammelingen van joden die generaties geleden tot het christendom bekeerden in Ethiopie, maar nu een weg terug zoeken tot het jodendom. Het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bepaald dat zij als immigranten van joodse nazaten gebruik kunnen maken van de Wet op de Terugkeer. Na de aankomst van de eerste groep Ethiopiers zal naar verwachting in november gestart worden met het overbrengen van de resterende Falash Mura. Momenteel wonen er ongeveer 135.000 Joden van Ethiopische afkomst in Israel. Tijdens Operatie Mozes in 1984 en Operatie Solomon in 1991 werden er ongeveer 22.000 Ethiopische Joden in het geheim overgevlogen naar Israel. In maart dit jaar werd ook al een groep Jeminitische Joden in het geheim naar Israel overgevlogen. (Lees ook: 19 Jemenitische Joden in geheim overgevlogen naar Israel)

Het Afrikaanse land gaat sinds november 2015 gebukt onder veel geweldsuitbarstingen van opstandelingen gericht tegen de Ethiopische regering. Volgens de mensenrechtenbeweging Human Rights Watch zijn er sinds de gewelddadigheden uitbraken al zeker 500 doden gevallen. De Amhara regio, waar de meeste Falash Mura wonen, is zeer onrustig en zijn ook gevechten gemeld tussen regeringstroepen en opstandelingen.