Groot Meppeler Dictee voor stichting Hospice Eesinge

P e r s b e r i c h t

6 oktober Havixhorst, opbrengst naar hospice

Aftellen tot Groot Meppeler Dictee

MEPPEL/SCHIPHORST – Het aftellen tot het Groot Meppeler Dictee is begonnen. Volgende week donderdag 6 oktober vindt dit evenement plaats om 20.00 uur, dit jaar in chateauhotel-restaurant De Havixhorst aan de Schiphorsterweg tussen Meppel en De Wijk.

Het Groot Meppeler Dictee verloopt volgens de formule van het jaarlijkse nationale tv-dictee met Philip Freriks. De organisatie is in handen van Inner Wheel (IW) Staphorst Reestland. De opbrengst van de avond gaat naar stichting Hospice Eesinge. In het hospice vinden ongeneeslijk zieke mensen voor wie het thuis niet meer gaat, alles wat ze in de laatste levensfase nodig hebben. De stichting is volledig afhankelijk van donaties, legaten en sponsoring.

Het evenement beleeft dit jaar zijn vierde editie. De dicteecommissie van Inner Wheel vroeg Johan Debbenhof het dictee te schrijven en voor te lezen. ‘De avond belooft spannend te worden en daarnaast vooral ook vermakelijk’, laat hij weten. De Meppeler tekstschrijver is de opvolger van dichteres en voormalig dijkgraaf Marga Kool, die in 2015 verantwoordelijk was voor het dictee.

Lekkere boel

Wat kunnen we verwachten? ‘Al heet het ‘Meppeler dictee’, de taal is gewoon Nederlands, dus geen Meppels’, stelt Debbenhof gerust. Hij wil echt verrassen, dus geeft hij weinig prijs (zelfs het onderwerp niet). ‘Nou goed, één dingetje dan: let op dat je geen spaties midden in een woord zet. Samengestelde woorden schrijf je volgens het Groene Boekje aaneen. Mede onder invloed van het Engelse woordbeeld worden ook in het Nederlands begrippen gesplitst in twee woorden. Dat kan een reuzekomisch effect hebben: “Veel diarree gevallen in Nijeveen”. Lekkere boel.’ Ken Besuijen praat de avond aan elkaar en zorgt voor aanvullend entertainment. De jonge acteur/conferencier, afkomstig uit Meppel en woonachtig in Amsterdam, kreeg 17 september met zijn eigen show de grote zaal van Ogterop vol.

In de tuinzaal van de Havixhorst passen zo’n tachtig deelnemers. Twee weken voor de aftrap hebben zich veertig mensen opgegeven, de meesten in teams, sommigen individueel. Mieke Uiterwijk Winkel van de IW-dicteecommissie heeft goede hoop op een ‘volle bak’. ‘Zoals elk jaar komen veel opgaven nog op het allerlaatst’, vertelt ze. Er zijn prijzen voor de individuele winnaar en het voor beste team. De score is het aantal opgetelde fouten gedeeld door het aantal teamgenoten. Teams bestaan uit vier tot maximaal acht personen.

Aftrekbaar

Deelname kost 37,50 euro, aftrekbaar van de belasting. Voor veel particulieren een fors bedrag, ook al wordt het goed besteed. Sommigen doen via een bedrijf mee: organisaties mogen ook relaties in hun naam laten deelnemen. Zo is er bijvoorbeeld een café dat een vierkoppig team met klanten sponsort.

Hoe moeilijk is het dictee? ‘Met logisch nadenken kom je een heel eind’, aldus de schrijver. Hij vindt het jammer als mensen van deelname afzien omdat ze bang zijn voor ‘te veel’ fouten. ‘Die fouten maak je heus wel, dat is de grap van zo’n dictee. Angst dat je je niet meer kunt vertonen is onnodig, want als je niet wint blijft je score anoniem’, lacht hij. ‘En laten we wel wezen, wat is zo’n dictee nu meer dan een vermakelijk spel? Ik zou er niet te veel waarde aan hechten. Je kunt er veel beter samen om lachen. Iedereen die er aardigheid in heeft kan zich met een gerust hart aanmelden.’

Deelnemers

Onder de ‘georganiseerde’ spel(l)ers die zich al hebben opgegeven zijn serviceclubs, bedrijven en gemeenten: Staphorst komt met een team, De Wolden is met een wethouder vertegenwoordigd. De gemeente Meppel laat tot nader order noodgedwongen verstek gaan; de nieuwe burgemeester betreurde dat hij al bezet was, en mogelijke vervangers hebben die avond commissievergaderingen…

Aanmelden kan door een e-mailbericht te sturen naar (iw.dictee@gmail.com). Wie betaald heeft, is verzekerd van deelname (vol is vol!). Inloop vanaf 19.15 uur.